fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Umirovljenik iz Umaga, 69-godišnji Bono Dugonjić u pet godina biciklom obišao 30 zemalja!

Dok neki svoje umirovljeničke dane koriste za odmaranje, 69-godišnji Umažanin Bono Dugonjić provodi ih vrlo aktivno. U posljednjih pet godina na svojem je biciklu, kilometar po kilometar, osvojio preko 30 europskih država. Na svom je “putu zagrljaja”, kako naziva svoje ture po Europi, proveo 163 dana i ispisao komadić povijesti na dva kotača. A to je, kaže, tek početak njegovih avantura.

Dugonjić je svoje bogatstvo, ono duševno, zaradio prolivši litre i litre znoja. A biti bogat živopisnim iskustvima i putovanjima, najljepša je vrsta bogatstva. U razgovoru saznajemo da posljednjih pet godina vozi intenzivno, dok je ranije bicikl koristio za odlazak na posao, kao i, davnih dana, za prijevoz djece u vrtić. Prve “žešće” rute koje su mu poslužile kao poticaj za daljnje izazove, bilo je bicikliranje na Učku (Vojak) i na Ćićariju (Žbevnica).

Potom je krenuo od Rta Savudrije (i natrag) do najistočnije, najjužnije i najsjevernije točke u Hrvatskoj. Kada je vidio da mu to ide k’o od šale, odlučio je prijeći granicu i pedalirati po cijeloj Europi.

Do sad je najduža tura, ona do Osla – trajala 52 dana, 51 dan pedalirao je do Islanda, dok je na Odesu “potrošio” 37 dana. Njegov je cilj, kaže, uvijek start.

– Kada sam došao u Oslo, vikali su mi da je to cilj, no rekao sam ne, to je tek pola cilja! Odakle startam tu se uvijek vraćam, to je moj dom, moja kuća u Umagu, kaže Dugonjić.

Od 44 država Europe do sada je biciklom prešao, odnosno kako voli reći – “zagrlio” njih 30, i to Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Dansku, Englesku, Estoniju, Finsku, Francusku, Hrvatsku, Island, Italiju, Irsku, Latviju, Liechtenstein, Litvu, Maltu, Moldaviju, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Rumunjsku, San Marino, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Švedsku, Švicarsku, Vatikan i Ukrajinu.

Izvor: Glas Istre