fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Intervju s Dušanom Kovačem – “Upoznajte ljekovito bilje kojim preuzimate odgovornost za vlastito zdravlje i pomažete očuvanju prirode!”

U čistoj, netaknutoj prirodi možemo pronaći sve elemente bez kojih naš organizam ne bi mogao optimalno funkcionirati. Priroda se pobrinula da osigura sve potrebno našem tijelu – vitamine, minerale, enzime i nutrijente, čijom konzumacijom osiguravamo pravilan rad svih organa u tijelu. Nažalost, užurbana svakodnevica i suvremen stil života ne znače samo odmak od onog prirodnog kojeg su naši preci poznavali, već i narušavanje osjetljivog ekosustava kojeg smo dio. Više no ikad prije, važno je pažnju posvetiti balansu – kako našeg tijela, tako i prirode koja nam je dom tisućama godina.

Razgovarali smo s Dušanom Kovačem, travarom i proizvođačem prirodnih tinktura Nandika, o tome kako ostvariti holističko zdravlje u hektičnoj svakodnevici modernog života, o važnosti ekologije i očuvanja prirode, te ulozi ljekovitog bilja u zdravlju.

Vlasnik ste obiteljske tvrtke Nandika koja proizvodi 100% prirodne tinkture. Kako se rodio interes za biljne pripravke? Što Vas je potaknulo da se odlučite time baviti i profesionalno?

Potječem iz familije u kojoj su se svi bavili preradom raznih trava u čajeve i pripravke. Istovremeno su se bavili poljoprivredom i svi u familiji su bili vrlo duhovni. Duhovni život te život s prirodom usađeni su nam u srce. Jako sam ponosan na svoje balkansko podrijetlo jer se ovdje nalazi posebna energija – ako govorimo o botanici i ekološkom području. Po zanimanju sam kuhar, tehnolog prehrane i školovani travar, a već sam kao dijete radio pripravke i tinkture. Tijekom života i posjeta Indiji školovao sam se za područje Ayurvede i na tom putu stjecanja duhovnih spoznaja upoznao sam tehnike agni i puje (tisućljetne tradicije paljenjem vatre) te počeo izrađivati biljne pripravke, tinkture i usavršavao tehniku izrade začina i soli. Ljudi su vrlo brzo saznali za moje proizvode, čime sam potvrdio svoju životnu misiju – biljni pripravci napravljeni prema mojoj recepturi učinkoviti su i trebam ih ponuditi čitavom  svijetu.

Što Vama znači Nandika? Koja je njezina misija?

Nandika je moja treća kći koja ima sve elemente Božjeg djelovanja i povezivanja s prirodom i kozmosom. Nandika je jedno od 108 imena Boginje Lakschmi. Njezino ime znači zdravlje, priroda, obilje.

Misija Nandike je da svojim produktima, koji su 100% koncentrati s hranjivim stvarima koje naš organizam treba svaki dan za svoje optimalno dijelovanje – vitaminima, mineralima, beta glutenima, enzimima, nahrani najveći mogući postotak naroda u Europi i svijetu.

S prirodom imate poseban odnos i pazite na ravnotežu okoliša u kojem berete biljke za tinkture. Opišite svoj proces proizvodnje – zašto Vam je važna priroda u kojoj ubirete svoje biljke? 

Naš Stvoritelj nam je dao prirodu i sve njezine elemente kako bismo je koristili u harmoniji i zdravlju, ali te iste uvjete trebamo osigurati i našim potomcima.

Kad god idem u berbu ljekovitih trava, uvijek se duboko duhovno pripremim. U prirodi, prije nego što počnem s branjem trava, lijepo ih zamolim da mi dozvole da ih uzmem iz njihove kuće i prenesem u svoj dom te da iz njih napravim pripravke i tinkture za pomoć svim ljudima pa i životinjama. Tek kada putem energije dobijem odgovor, počinjem ih brati. Na kraju im u molitvi zahvalim za sve što sam od njih dobio i nikada ne uzimam više od 10% trava. To činim zbog njihova očuvanja i očuvanja prirode. Od prikupljenih biljaka izrađujem terijake po posebnoj  proceduri u kojima je više od 1800 trava, a to je baza za sve proizvode.

Zašto zagovarate ekološku proizvodnju?

Živa hrana, ona koja je uzgojena na prirodan način ili ubrana u divljini, dana je od samog izvora (Stvoritelja). U toj hrani se nalazi sve što je potrebno svakoj duši na zemlji kako bi zdravo živjela od rođenja do smrti – odlaska kući u Božji hram. Sve što čuva i vraća zdravlje svakoj duši na prirodan način i stvoreno u simbiozi energije, vode i kvantne informacije, treba braniti  svim srcem i dušom.

U Vaše recepture utkano je tisućljetno perzijsko i indijsko znanje iz travarstva i medicine. Možete li nam reći nešto više o tome?

Na putu mog poslanstva – služenja svim dušama na zemlji, s talentima koje sam dobio od Boga, upoznao sam predivne doktore klasične medicine i Ayurvede. Jedan od njih je prijatelj s dr. Mehdijem iz Irana. Dr. Mehdi je oduševljen mojim znanjem, načinom razmišljanja i rada, te me upoznao s učenjem Ibin Sine – Avicenne, jednim od najvećih travara i alkemičara u prirodnoj medicini. Predao mi je dio receptura za terijaki i otkrio na koji način iz ljekovite biljke izvući 99% hranjivih stvari. Drugi moj veliki učitelj je dekan Ivan Mozetič (bio je svećenik, botaničar i doktor) poznat po ekstraktima i terijakima. U svojim sam studijama udružio sva ta znanja, prilagodio ih ovom vremenu i svemu dodao kvantnu informaciju.

To znači da će, koristeći bilo koji proizvod koji pripremam, tijelo samo pronaći uzrok svojih problema te se aktivirati za početak samo-regeneracije i balansirati putem hranjivih stvari koje prima.

Promovirate holističko zdravlje – zašto je to važan koncept za suvremenog čovjeka? Je li ono sve teže ostvarivo s obzirom na moderan, užurban stil života i stres koji je sveprisutan?

Naš današnji način života je krenuo u potpuno pogrešnom pravcu te od njega više gubimo nego profitiramo. Upravo zbog toga holistički pristup zdravlju je ispravan. Pod time se podrazumijeva  živa, prirodna hrana organskog podrijetla, pripravci i tinkture, joga, pravilno disanje i puno gibanja.

Zašto je tinktura odličan suplement koji promovira holističko zdravlje? Koje su njezine blagodati?

 Sve moje tinkture (Nandika tinkture) su 100% bogate hranjivim sastojcima koje naš organizam treba za svako dnevno djelovanje. Na primjer, 12 kapi Nandika tinkture ekvivalentno je 3 kg voća, povrća i gljiva. Konzumacijom tih kapi manje štetimo našem organizmu jer se u tijelu stvara manje balasta pa se ono više bavi iscjeljivanjem i održavanjem balansa, nego probavom i preradom hrane. Naše tijelo treba jak imuni sustav, čiste organe, pročišćen limfni sustav i dobru probavu. Tinkture s kvantnom informacijom daju našem organizmu sve za potpuno balansirano  dnevno djelovanje.

Kakva su iskustva korisnika? Možete li s nama podijeliti neki slučaj korištenja tinktura koji posebno pamtite – gdje je korištenje tinktura pomoglo balansirati organizam?

Svi koji uzimaju naše tinkture jako dobro spavaju, osjete znatno smanjenje stresa, a redovna konzumacija tinktura pomaže  reguliranju šećera u krvi, kolesterola, tlaka, probave, hormonski sustav je optimalno balansiran. Za mene su najbitniji rezultati oni koji dolaze od  korisnika koji redovito uzimaju tinkture te se njihov organizam uz prirodnu pomoć tinktura vraća u ravnotežu. To je poslanje na kojemu je nastala i na kojem se razvijaju Nandika proizvodi.