fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Uspješno je okončan projekt Društva naša djeca Vinkovci „Uskladimo boje“ sa završnom konferencijom !

U konferencijskoj dvorani Gradskog poglavarstva u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „Uskladimo boje“ čiji je cilj bio osvijestiti roditelje ali i poslodavce o važnosti obostranog razumijevanja kada su djeca i njihova prava u pitanju i kroz kreativne i edukativne radionice osnažiti znanjima roditelje i voditelje projekta za bolju suradnju na dobrobit najmlađih.

Projekt je trajao 9 mjeseci i o svim detaljima projekta sudionike je izvijestila voditeljica projekta i predsjednica Društva naša djeca Helena Crnjak.

U organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o.  pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u pozitivnoj atmosferi održan je sa stručnjacima i primjerima dobre prakse okrugli stol i predavanje na temu :

Kako uskladiti privatno i poslovno?“

Primjeri dobre prakse su nas informirali kao roditelji i zaposlenici o tome kakvo razumijevanje imaju njihovi poslodavci kad su u pitanju privatne obveze prema djeci i obiteljskom životu.

Rajna Šimunić koja je zaposlena u privatnoj tvrtki ukazala je sudionicima na benefite razumijevanja poslodavca za sva bolovanja i izvanredne situacije kao i pogodnosti koje ima kada su djeca u pitanju.

Irena Mudri Simunović je došla iz korporativnog sektora, te je upoznala sudionike na sve pogodnosti koje imaju kroz organizacijsku kulturu kao roditelji od psihološko savjetovanja, slobodnih dana na posebne datume , do provođenja mjesečnih anketa kako bi se uvele bolje aktivnosti za roditelje i zaposlenici bili zadovoljniji.  

Jasna Puljić kao prof. i odgajatelj predškolske djece je ukazala na negativne posljedice isključivo po djecu kada se pojavi nerazumijevanja poslodavca prema zaposlenicima s djecom, a Roberta Mesić kao projekt menadžer i voditeljica projekta u svojoj općini je predložila niz iskustvenih rješenja kako empatijom i suradnjom uspješno rješavaju situacije zbog obiteljskih i zdravstvenih  problema s kojima se susreću zaposlene žene.

Govorilo se i o stereotipima kako su samo majke odgovorne za djecu u obitelji i ne dovoljnom korištenju bolovanja i porodiljnog dopusta od strane očeva.

Zaključno su predložena vrlo korisna rješenja aktivne podrške roditeljstvu i zaposlenicima kao što su :

-slobodan dan za polazak djeteta u školu,

– dodatni dani godišnjeg odmora za zaposlenike s posebnim obiteljskim uvjetima/potrebama,

– pogodnosti za majke s djecom u prijelaznom razdoblju (vrtić i škola),

– posebne pogodnosti za samohrane roditelje obiteljski dan u poduzeću,

– slobodan dan za djetetov rođendan,

– organizirano čuvanje djece (vrtić ili jaslice)

S druge strane, statistička su istraživanja ukazala kako tvrtke i organizacije upravo na ovakvim mjerama mogu graditi svoj brand.

Za kraj je su sudionici mogli čuti vrlo korisna predavanja od strane NLP coacha Mare Majstorović i psihologinje Katarine Andrić koja je nakon stručnog izlaganja dala odrađene preporuke aktivnoj podršci kroz:

  • Prilagođavanje praksi potrebama zaposlenika i obitelji – istraživanjem stavova i preferencija zaposlenika koje uključuje i aspekte obiteljskog života i odnosa s djecom.
  • Promicanje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu i zaokret u percepciji roditeljskog dopusta kao isključivo majčinskog.
  • Osiguravanje pristupačne i kvalitetne skrbi o djeci fleksibilni radni angažman prilagođen obiteljskim potrebama zaposlenika.
  • podrška zaposlenicima kroz edukaciju

Upravo na edukaciju  o samosvijesti i komunikacijskim vještinama je na kraju sudionike podsjetila Mara Majstorović i ponudila rješenje usklađivanja privatnog i poslovnog kroz korištenje organizacijskog ili individualnog coaching-a  kao odličnog procesa s kojim se mogu postići bolji odnosi kao i bolji rezultati na poslu i privatno.

Zaključak konferencije jeste da se aktivnom podrškom roditeljstvu mogu postići bolji rezultati kako u poslu tako i u odnosima u obitelji.