fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Veliki zaokret: Obrtnici su opet u modi, osmaši pohrlili za stolare, vodoinstalatere, zidare…

Uz tradicionalno tražena mjesta u svim gimnazijskim programima, kao i u programima ekonomskog te zdravstvenog područja, budući su srednjoškolci nakon dugo vremena pokazali interes za pojedine obrtničke programe za koje osmaši do sada nisu pokazivali gotovo nikakav ili iznimno mali interes

Iako upisni postupak u srednje škole još uvijek traje, a okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će poznat nakon 15. srpnja, iz podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno je da su se pojedine škole našle u žiži interesa ovogodišnje generacije osmaša.

Uz tradicionalno tražena mjesta u svim gimnazijskim programima, kao i u programima ekonomskog te zdravstvenog područja, budući su srednjoškolci nakon dugo vremena pokazali interes za pojedine obrtničke programe pa je sasvim izvjesno da će primorsko-goransko tržište rada za tri godine imati cijelu generaciju obrazovanih stolara, drvodjelskih tehničara, vodoinstalatera, instalatera klimatizacije i grijanja, a bit će čak i soboslikara, zidara, vrtlara i keramičara. Sve su to zanimanja koja su posljednjih godina u velikom deficitu, a za koje osmaši na upisima tradicionalno nisu pokazivali gotovo nikakav ili iznimno mali interes sve do aktualnih upisa.

Najveće iznenađenje

Prema privremenim rezultatima Ministarstva upisne kvote svih tih zanimanja ove bi godine već u ljetnom roku upisa mogle biti popunjene, međutim ne mogu se svi obrtnički programi pohvaliti s takvim preokretom, jer i dalje će na tržištu rada nedostajati mesara, pedikera, kao i konobara i kuhara na otocima i drugim turističkim središtima. Tako su ove godine iz cijele Primorsko-goranske županije tek četiri učenika ostvarila pravo upisa u zanimanje mesar, svega šest u zanimanje pediker te dva u zanimanje bravar.

Iako su programi Ugostiteljske škole Opatija kao i svake godine dobro kotirali kod osmaša te su zanimanja konobara, kuhara i slastičara privukla više kandidata od planirane upisne kvote ista, ta zanimanja, kao i neka druga obrtnička na otocima i u drugim turističkim središtima nisu dobro prošla. Tako na Malom Lošinju svega troje učenika želi biti konobar, a njih dvoje kuhar, a mjesta za konobare ima još i u Crikvenici, kao i na Rabu gdje nije popunjena upisna kvota ni za kuhare. Kuhare se još čeka i na Krku, za razliku od Rijeke te škole nisu popunile ni upisne kvote za vodoinstalatere i automehaničare.

Iako postoji velik broj primorsko-goranskih srednjih škola koje na jesenskom roku upisa neće otvoriti svoja vrata zbog popunjenosti upisne kvote, najvećim iznenađenjem ovogodišnjeg ljetnog roka može se proglasiti Drvodjeljska i strojarska škola. Riječ je o školi koja je uoči upisa vodila borbu s Ministarstvom oko zadržavanja zanimanja stolar, a tek nakon niza zahtjeva obrtnika i same škole odobreno joj je da provede upise u to zanimanje. Sada se takav potez pokazao opravdanim, jer trenutni upisni podaci pokazuju da je pravo upisa ostvarilo točno onoliko učenika koliko iznosi upisna kvota. Nakon što zbog nezainteresiranosti učenika lani obrazovanje stolara nije započelo, ove će ih jeseni u klupama prvih razreda sjediti 14, a taj je program željelo upisati njih čak 66. Istovremeno će obrazovanje započeti i cijela generacija od 24 učenika drvodjelskih tehničara dizajnera, a taj je program izazvao interes čak 94 učenika.

Teško do mjesta

Sasvim je izvjesno da će i sve primorsko-goranske gimnazije s ljetnim rokom upisa zaključiti popunjavanje upisne kvote, a riječ je o školama u kojima se za jedno upisno mjesto borilo i po sedmero kandidata, kao što je bio slučaj s programom opće gimnazije Gimnazije Andrije Mohorovičića. Još je teže bilo doći do mjesta u klupi Medicinske škole, posebno kada su u pitanju programi farmaceutskog i fizioterapijskog tehničara, jer tu se za jedno mjesto u klupi borilo čak 11 osmaša.

Teško je bilo doći i do mjesta u klupi prvih razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole, posebno u programu tehničara za mehatroniku gdje je za 47 upisnih mjesta konkuriralo 232 osmaša. Borba za mjesto vodila se i u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića i to posebno u programu ekonomist gdje su se za 71 mjesto prijavila 332 osmaša. U skupinu škola povećanog interesa za upise ubraja se i Građevinska tehnička škola, a razloga za zadovoljstvo imaju i Pomorska škola Bakar te Prirodoslovna i grafička škola te Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, kao i Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja. Mjesta vjerojatno na jesenskom roku neće biti ni u Srednjoj školi za primijenjenu umjetnost, kao ni u Tehničkoj školi.

Izvor: Novilist.hr