fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Rastokama o ljubavi i strasti na hrvatski način

Ljubavni romani pišu se iz želje ili iz potrebe, da bi se osvojila nova područja slobode, pišu se da bi izašle iz zone predvidivog i monotonog ili da bi se s drugima podijelili lijepi osjećaji- mnogo je razloga za pisanje ljubavnih romana zaključile su Inna Moore i Nataša Turkalj, autorice ljubavnih romana koje su se predstavile publici u Slunju na idiličnim Rastokama, na poziv Knjižnice i čitaonice Slunj.

– Ako netko nakon čitanja mog romana slađe zaspi ili se približi onom drugom, to je već dobar razlog za pisanje ljubavnih romana – kaže Nataša Turkalj.

Mladim autoricama zajednička je hrabrost kojom pišu o strasti i zaljubljenosti koje proživljavaju njihovi likovi i po tome su jedinstvene u Hrvatskoj, budući da smo erotiku i strast navikli uvoziti. Obje autorice na taj način konkuriraju stranim, prevedenim ljubićima, a pritom su i vrlo produktivne, pišu puno i brzo objavljuju romane jedan za drugim. Inna Moore piše već pet godina i dosad je objavila 20 romana te osnovala vlastitu nakladničku kuću Innamorata, a surađuje i s drugim nakladnicima. Pisati je počela na web platformama, gdje je vrlo brzo osvojila publiku, a zatim i počela objavljivati knjige. Njezino je pravo ime Ina Špiček, završila je studij povijesti i muzeologije, a piše pod pseudonimom Inna Moore jer su na web platformama svi pod pseudonimom. Svi njezini likovi imaju strana imena i zasad nije istraživala kako bi se u romantičnim scenama ponašali domaći likovi, već piše samo o strancima, objašnjava.

Nataša Turkalj pisati je počela nedavno i objavila je svoj drugi roman “Moć žene”, vrlo brzo nakon prvijenca “Moja savršena nevolja” koji se pojavio početkom ove godine. U romanu „Moć žene“ glavni lik je policajka koja zbog ljubavi iz temelja mijenja svoj sustav vrijednosti. Kako kaže Nataša Turkalj, dosta je razmišljala treba li pisati pod pseudonimom ili pod pravim imenom i izabrala je pravo ime, a njezine ljubavne priče događaju se u Hrvatskoj ili junacima iz Hrvatske.

Erotika, strast, zaljubljenost, avantura i napetost su zajedničke osobine njihova pisanja, a zajednička je i podrška obitelji u njihovom pisanju – Inna Moore kaže da suprug poštuje njezinu odluku o pisanju ljubavnih romana, a podržao je i odluku o napuštanju posla i osnivanju vlastite firme. Nataša Turkalj također ima podršku svoje „savršene nevolje“, a prva čitateljica njezinih romana je njezina mama, strastvena čitateljica, čije je mišljenje autorici osobito važno.

Moderatorica razgovora Sandra Pocrnić Mlakar istaknula je podršku publike i kolega književnika koju su domaći pisci ljubića, krimića i spekulativne fikcije dobili na nedavno održanom festivalu žanrova „Dvotočka“ u Zagrebu, jer žanrove nije lako pisati, kako je na festivalu naglasio Kristian Novak. Hrvatski jezik ima dugu tradiciju pisanja i mnogo vrlo čitanih mladih autora koji je nastavljaju, pa su se tako i Nataša Turkalj i Inna Moore upoznale upravo na festivalu Dvotočka.

Razgovor o ljubavnim romanima i erotici u literaturi otvarao je neprestano nova pitanja, a u diskusiju se s pitanjima uključila i publika. Odakle ideje za domaće ili strane ljubavne priče?Jesu li muškarci njihova života njihovi glavni likovi?Kakvo je njihovo mišljenje o kondomu i imaju li ljubavni romani i edukativnu funkciju? Sličnosti su autorice istaknule predstavljajući se, a po čemu se razlikuju demonstrirale su čitajući odlomke iz svojih romana.

 

(R.I.)