fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Za osmijeh djece s dalekog juga Afrike heklane lutkice Bjelovarčanke Božice

Svaka lutka sliči na jednu od Božičinih prijateljica, pa ona u šali kaže da nema prijateljice koja nije otišla u Afriku.

Klupko vune, veliko srce i spretne ruke dovoljne su za osmijeh na licu djeteta na dalekom jugu Afrike. Kako je to moguće, ispričala je Bjelovarčanka Božica Balenović Duračić koja je početkom ove godine saznala za udrugu Knit a Square in Croatia i od tada putem njih poslala čak šest velikih pošiljki igračaka pletenih od vune ravno za Johannesburg.

–Posebne su. Svaka lutka predstavlja nekoga koga ja poznajem, ne nužno osobno, nekada su to i poznate ličnosti te po tim ljudima moje lutke i dobiju ime. Uvijek se potrudim da lutke i sliče na tu osobu pa im dodam neku sitnicu poput frizure, očiju ili odjeće kojom bi sličile na nekog od mojih poznanika. Gotovo da nema moja prijateljice koja nije otišla u Afriku – kroz smijeh govori Božica misleći pritom na desetke lutaka koje se zovu upravo po njenim prijateljicama kojima je već neobično vidjeti Božicu bez vune u ruci.

Šalju joj fotografije djece

Za izradu jedne lutke potrebno joj je nekoliko dana, ovisno o tome koliko vremena uspije izdvojiti. Stupila je u kontakt s ljudima koji se u nekim manjim, gotovo zabačenim dijelovima Afrike brinu da svako dijete dobije svoju igračku, dekicu, kapu i rukavica, a vidjevši koliko se vesele Božičinim lutkama, počeli su joj slati fotografije.

– Slala sam redovito pošiljke i uvijek se pitala gdje završe, tko se igra s njima. Nedavno je došao odgovor. Počela sam dobivati fotografije i vidjevši lutkicu Ivanu, i brojne druge koje sam napravila, u Zimbabveu kod curice čiji je osmijeh razvučen od uha do uha dok grli lutkicu i pokriva se dekicom, pomislila sam: “Bože, koliko im je malo potrebno“. Dokle god udruga bude postojala, izrađivat ću igračke i sve što bude trebalo – odlučila je Božica koja je nedavno napravila i lutkicu nedavno preminulog pjevača Olivera Dragojevića koja nije otišla u Afriku, već je izložena u Varaždinu na poznatoj klupici Udruge Knit a Square, ispletenoj upravo od vune.

Izvor: Lokalni.hr