fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Eko Međimurje bori se protiv iseljavanja stanovništva dizanjem plaća radnicima

Tvrtka Eko Međimurje u petak je izvijestila kako je novim kolektivnim ugovorom osiguran rast plaća zaposlenika te tvrtke za osam posto, a istodobno je pozvala Vladu da hitnim mjerama zaustavi iseljavanje radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske.

Iz tvrtke u priopćenju navode da je prošli tjedan potpisan kolektivni ugovor kojim je ugovorena veća osnovica za obračun plaće, tako da će plaće zaposlenika od 1. listopada biti veće za osam posto.

Kolektivni ugovor su potpisali predsjednik Uprave tvrtke Saša Novaković, a za Sindikat graditeljstva Hrvatske predsjednik sindikalne podružnice Ivica Peserlin.

Novaković u priopćenju ističe kako su, kao i većina poslodavaca u Hrvatskoj, suočeni s nedostatkom radne snage svih strojarskih profila, zbog čega su prisiljeni odbijati dio poslova.

“Uz ugovoreno povećanje od osam posto za sve zaposlenike, planiramo i dodatno povećati plaće radnika u proizvodnji, što će za većinu proizvodnih radnika značiti značajno veće plaće od 1. listopada”, rekao je.

Ističe da Eko Međimurje aktivno poduzima niz mjera za zadržavanje i privlačenje radnika – kontinuirano poveća primanja radnika u skladu s poslovnim rezultatima te poboljšava uvjete rada svojih zaposlenika.

“No, isto tako od Vlade očekujemo hitno poduzimanje ozbiljnih mjera koje će zaustaviti iseljavanje radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske od kojih kao najvažniju smatram značajno porezno rasterećenje plaća”, poručio je Novaković.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednik sindikalne podružnice Ivice Peserlina koji je izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom i potpisanim novim kolektivnim ugovorom te zahvalio Upravi na naporima koje poduzima za povećanje materijalnih prava zaposlenika.

Radnicima koji rade kod poslodavaca kod kojih se krše radnička prava, a radnike nema tko zaštititi, poručuje da je “došlo vrijeme da  radnici mogu birati poslodavca kod kojeg će raditi jer je potražnja za radnicima svih proizvodnih profila daleko veća od ponude na tržištu rada”.

“Preporuka je svim radnicima da kod odabira poslodavca biraju one tvrtke koje poštuju radnika, gdje se poštuje zakon i ono što je dugoročno za svakog radnika najbitnije, da se na isplaćenu plaću plaćaju i svi porezi i doprinosi, što često, nažalost, još uvijek nije slučaj. Svaki radnik mora razmišljati dugoročno jer jedino na taj način može računati i na pristojnu mirovinu”, ističe Peserlin.

Upozorio je i radnike koji razmišljaju o radu u inozemstvu da ne nasjedaju na vrlo često “bajkovite ponude” stranih poslodavaca, a koje u konačnici često i nisu tako dobre.

Uzme li se pritom u obzir i odvojenost od obitelji i prijatelja tada se može reći da su se uvjeti rada u Međimurju praktički izjednačili sa uvjetima rada na zapadu te je potrebno ozbiljno promisliti odluku o odlasku, poručio je Peserlin.

Izvor: Novac.hr