fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zadar i Šibenik uvršteni na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Na 41. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu koji se trenutno održava u Krakowu, Zadar i Šibenik uvršteni su na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

UNESCO-vu zaštitu su dobili zadarski mletački bedemi te šibenska tvrđava sv. Nikole. Uz Zadar i Šibenik, na popis svjetske kulturne baštine uvršteni su i utvrđeni grad Bergamo, Peschiera del Garda i gradske zidine Palmanove u Italiji kao i Kotor u Crnoj Gori.

Tako je Šibenik postao prvi grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture na UNESCO popisu što svakako dodatno znači vjetar u leđa razvoju kulturnog turizma u Šibeniku. Istovremeno, to omogučava pristup fondovima za prijeko potrebnu obnovu i zaštitu samog objekta i cijele pristupne zone. Tvrđava bi očuvala svoj izvorni oblik i postala središnja atrakcija i mjesto okupljanja u sklopu područja značajnog krajobraza Kanal-luka u Šibeniku. Zajedno s uređenjem šetnice, plaže i budućeg posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Minerska, UNESCO markica će biti kruna projekta Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku, koji je započeo još 2010. godine.

Zadarski bedemi u dužini od tri kilometra, koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, a dio su zadarskog gradskog tkiva koje omeđuje sa sjeverne strane povijesnu jezgru na Poluotoku. U Zadru su zaštitili bedemi, Morska vrata tj. Kamena vrata od Foše, kao i lučica Foša, Trg pet bunara te fortifikacija Forte kao i drugi fortifikacijski spomenici.

Svakako kako će se Šibenik i Zadar uvrštenjem na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a još više pozicionirati na karti kulturno-povijesne baštine i zasigurno privući još više turista, pogotovo van “špice” sezone.

Izvor: Hrturizam.hr