Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagreb je dobio prvu 5G pametnu klupu, evo koje sve mogućnosti pruža

Prva 5G pametna klupa, koja se od danas nalazi ispred sjedišta Hrvatskog Telekoma (HT) u Zagrebu, prvi je besplatni 5G hotspot u Hrvatskoj te omogućuje solarno napajanje i noćnu rasvjetu. Osim toga, jednu od najnaprednijih pametnih klupa na tržištu, Monna City, koju je osmislila i proizvela solinska kompanija Include, odlikuju i mnoge dodatne mogućnosti kao što su punjenje električnih bicikla, nadzor javnih površina putem naprednih kamera i digitalno oglašavanje putem LCD ekrana.

– Iznimno smo sretni što smo svoj proizvod nadogradili 5G tehnologijom koja će za nekoliko godina biti novi standard povezivosti diljem svijeta. Ponosni smo što je Hrvatski Telekom prepoznao naše pametne klupe kao proizvod koji nosi dodanu vrijednost u ovom razdoblju brzih tehnoloških promjena. Ugradnja 5G tehnologije će našoj pametnoj klupi dati prednost na globalnom tržištu, a sretan sam što će sve napredne funkcionalnosti klupe prvi na svijetu moći isprobati upravo naši sugrađani – kazao je Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include.

Zahvaljujući mrežnoj infrastrukturi HT-a, pametna klupa je nadograđena i uz uporabu radiofrekvencijskog spektra dodijeljenog u svrhu tehničkog i tržišnog ispitivanja spojena na testnu 5G mrežu, što će omogućiti da njezine napredne funkcije rade još brže i fluidnije.

– U Hrvatskom Telekomu ulogu u društvu vidimo vrlo jasno. Želimo sve građane povezati s prilikama koje nam donosi nova napredna tehnologija kako bi svi živjeli bolje već danas, a hrvatskim tvrtkama omogućiti da predvode u razvoju naprednih digitalnih usluga diljem svijeta. 5G pametna klupa je jedinstveni hrvatski proizvod i vjerujemo da će naša suradnja pomoći Include-u u daljnjem uspješnom pozicioniranju na tržištu – istaknuo je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatska tvrtka Include prošle je godine proglašena najbrže rastućom kompanijom srednje Europe u kategoriji “Rising Stars” prema izboru Deloittea. U svega tri godine tvrtka je uspješno instalirala više od 1250 Steora pametnih klupa na 49 globalnih tržišta u više od 260 gradova i tako postala jedan od najboljih proizvođača pametnog uličnog namještaja u Europi. Samo u 2018. godini 1.5 milijuna korisnika koristilo je Wi-Fi sustav putem pametnih klupa, a više od 250.000 koristilo je punjenje pametnih uređaja.

Izvor: Novac.hr