fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagreb osniva najveći sjemenski fond u Hrvatskoj

Čeka se zeleno svjetlo Ministarstva gospodarstva, a plan je da fond već nakon ovoga ljeta krene s investicijama u startupe piše Poslovni.hr

Usporedo s otvaranjem Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu, koji je sa 7313 kvadrata najveći coworking prostor u Hrvatskoj, Razvojna agencija Zagreb u finalnim je pripremama i za lansiranje najvećeg domaćeg sjemenskog fonda za startupe.

Prema proračunu grada za 2017. godinu agencija već ima rezerviranih 5 milijuna kuna za financiranje startupa u prvoj, tzv. seed ili sjemenskoj fazi razvoja. Podršku prvom domaćem sjemenskom startup fondu, koji bi ujedno bio prvi u skladu s EuVECA regulativom, već su dali Hamag-Bricro, HBOR-a te Europska komisija. Sad se čeka i zeleno svjetlo Ministarstva gospodarstva. Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb i voditelj projekta razvoja tog fonda, kaže da je Grad Zagreb osigurao 5 milijuna kuna inicijalnih sredstava za sjemenski fond koji bi započeo s radom tijekom ove godine. “Želja nam je da fond započne s radom nakon ljeta. Znači da se tad već krene s investicijama u startupe, jer to startupima u Zagrebu i Hrvatskoj treba”, kaže Šesnić.

Navodi da je ideja da se kroz fond omoguće investicije od oko 50 tisuća eura po startupu. No, navodi da bi one mogle biti i veće. Pojašnjava da bi točan iznos varirao ovisno od potreba i poslovnih planova samih startupa, a o investicijama bi odlučivao društvo koje ima dozvolu Hanfe i koje će se izabrati preko natječaja. Sam fond radio bi se po EuVECA regulativi Europske Unije. To znači da bi bio reguliran Zakonom o alternativnim fondovima i postao prvi EuVECA fond u Hrvatskoj koji bi funkcionirao po preporuci Europske Komisije. “Model fonda je da 70 posto plasmana budu investicije u udijele tvrtki, a 30 posto bi bile garancije ili zajmovi”, kaže Šesnić. Dodaje da su o tome već razgovarali s HBOR-om i Hamagom te da su oni podržali taj plan. No, ključna je, ističe, podrška Ministarstva gospodarstva.

“Glavni sugovornik je Ministarstvo gospodarstva i sad čekamo na termin razgovora s njima, jer se nadamo da će u fondu participirati i nacionalna komponenta kao i ona europska, za što EK predlaže EIF”, kaže Šesnić. Pojašnjava da je to važno da bi se sredstva, koje je osigurao Grad Zagreb, multiplicirala te da se time osigura veći volumen i dugoročna održivost fonda. “Unatoč pokušajima, u Hrvatskoj ne postoji niti jedan aktivan sjemenski fond za startupe i to je praznina u našem investicijskom ekosustavu koju želimo popuniti”, zaključuje Šesnić.

Izvor: Poslovni.hr