fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zahvaljujući gospodarskoj tradiciji Istra postala jedna od najuspješnijih hrvatskih županija

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova Moja poduzetna Hrvatska u Labinu je u subotu doživio svoje deveto izdanje. Prodajno – izložbena manifestacija u zajedničkoj organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i 24sata na istom je mjestu okupila tridesetak malih i srednjih poduzetnika s istarskog područja koje u predstavljanju svojih proizvoda nisu omele ni visoke temperature.

Labinsko se gospodarstvo nekoć oslanjalo na rudarsku industriji po čijem se gašenju grad u posljednja dva desetljeća okrenuo ka malom i srednjem poduzetništvu. Zahvaljujući gospodarskoj tradiciji i radnim vještinama koje lokalno stanovništvo s ponosom ističe taj je prelazak rezultirao pozicioniranjem Istre kao jedne od najuspješnijih hrvatskih županija. U prilog navedenom u prvom redu idu brojna međunarodna priznanja kojima je Istara nagrađena za doprinose u poticanju razvoja poduzetništva, ali i iskustva samih poduzetnika zbog kojih je Styria inicijalno i pokrenula projekt Moja poduzetna Hrvatska.

Tako su ovom prilikom prezentirani na globalnoj razini već prepoznati istarski brendovi, poput ulja i suhomesnatih proizvoda, ali je istovremeno dana i prilika onim najambicioznijim poduztenicima da najave svoj ulazak na tržište. Jedan od takvih mladi je Puljanin Vili Radonić koji je prije dvije godine otvorio Choco-art, obrt za proizvodnju i prodaju čokolade i slastica. Specijaliziravši se za čokolaterstvo, Radonić je odbio ponudu za posao u Italiji i vratio se u rodnu Istru gdje niže uspjeh za uspjehom. Njegove su slastice poznate diljem regije, a zanimljivih okusa nikako ne manjka. Jedan od najnovijih projekata u nizu linija su čokolade u slatko – gorkim verzijama koje spajaju okuse i mirise Istre čime su proizvodi Choco – arta postali jednim od neizostavnih suvenira koje jednako prepoznaju i turisti i domaće stanovništvo. „Moto našeg obrta je da čokolada ne poznaje granice. Sve je ručno rađeno i neprekidno nastojimo biti inovativni. Spajamo čokoladu sa začinima i mediteranskim biljem, poput kadulje, lavande, ružmarina, čilija, rogača, limuna i badema. Za najbolje uvijek ima mjesta“, kazala je Moira Radonić.

Dolores Jenkel i tradicionalna lončarska radionica Merania zahvaljujući poticajima Hrvatske obrtničke komore koja je poduzetnike povezala sa studentima dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu spremna je i za strana tržišta. Odavna poznati po keramičkom posuđu, poput posuda za ulje, novu su dimenziju dobili suradnjom sa studenticom Enom Priselec. „Članovi smo europske poduzetničke mreže, koristimo sve dostupne kanale putem kojih dolazimo do kupaca. Neki od naših najpopularnijih proizvoda počeli su prepoznavati i lokalni restorani dok modernim dizajnom ulazimo i u suvremena domaćinstva. Trudimo se i za sada nam dobro ide i najviše smo zadovoljni što smo animirali ne samo sebe već studente koji po izlasku s fakulteta imaju gdje realizirati svoje ideje“, pojasnila je Jenkel. Prošle su godine sudjelovali i na Međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta što smatraju odličnom odskočnom daskom za sve koji u njihovim proizvodnim procesima sudjeluju.

Milan Buršić kaže da su tajna uspjeha rad, predanost i kvaliteta. Suhomesnate proizvode, poput istarskog pršuta, Istrani su već zaštitili a planiraju daljnja ulaganja kako bi mogli povećati proizvodne kapacitete. S obzirom da je ujedno i predsjednik Udruge istarskih pršutara, i kako sam za sebe kaže najstariji istarski pršutar, činjenica da obrt Stancija Buršić uspješno posluje već 20 godina ne iznenađuje previše. „Za sada ne izvozimo u većim količinama. Naravno, imamo planove ali nas u bilo kojem ambicioznijem pothvatu koče visoke kamatne stope kredita. Bez obzira na sve, najljepše je ipak svidjeti se domaćim jer nije lako postati konkurentnim na ovako okusima bogatom tržištu kao što je hrvatsko“, kaže Buršić.

Udrugu istarskih pčelara predstavio je Darko Martinović, predsjednik udruge koja je nedavno obilježila 35 godina postojanja. Redovito odlaze na konferencije, prate tržišne promjene i surađuju s poljoprivrednicima. Svoj posao, kaže Martinović, shvaćaju vrlo ozbiljno. „Radimo na zaštiti istarskog meda, razvijamo strategiju razvoja pčelarstva i mediteranskog bilja, a planiramo posebne napore uložiti i u apiturizam. Imamo sve preduvjete, na nama je da od toga izvučemo najbolje“, poručio je Martinović.

Nataša i Kristian Mirković iz OPG-a Fiore na Festival su donijeli maslinovo ulje. Postoje osam godina, a na tržištu ih je do sada očuvala kvaliteta proizvoda. „U regiji je toliko maslinara da nema druge nego se nametnuti izvrsnošću. Mali smo OPG, redoviti smo na sajmovima i festivalima poput ovoga jer je to najvažniji komunikacijski kanal s kupcima“, kažu iz Fiore.

Silvano Bulić iz Svete Katarine, dugogodišnji obrtnik, prijašnji je posao je prepustio mlađim generacijama. No, kako su radne navike ostale odlučio se na novi poslovni pothvat. Danas izrađuje nakit i suvenire od drveta s istarskog područja. „U mirovini imate previše vremena, a ako uz to volite raditi to je izvrsna kombinacija“, poručio je Bulić čiji je moto da za uspjeh nikad nije prekasno.
Izuzetno pozitivnu i ugodnu ljetnu večer dodatno je oplemenilo otvaranje Labinskog kulturnog ljeta i 5. galerije ekstra djevičanskog maslinovog ulja u sklopu koje su izloženi nagrađivani proizvodi labinskih maslinara i vinara, zatim su uslijedili i nastupi brojnih kulturno – umjetničkih društava te gradske limene glazbe.

Festival Moja poduzetna Hrvatska ovog je puta svim prisutnima omogućio da Istru dožive zaista svim osjetilima. „Želimo da se Labinjani na našim gradskim trgovima osjećaju ugodno kao u vlastitom dnevnom boravku“, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Izvor: www.vecernji.hr | Foto: Nel Pavletić/Pixsell