Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Bakić: ‘Čast je biti iz male države i biti prepoznat kao nositelj budućnosti Europe’

Predstavljen kao “hrvatski matematičar koji se pretvorio u socijalnog poduzetnika”, Nenad Bakić je jučer u Bruxellesu nagrađen kao jedan od lidera o Europi u svom području u događaju koji je više bio radni nego ceremonijalni s naslovom “Europski put prema rastu”.

Bakić je tako, uz Matu Rimca, uvršten u popis poduzeća i pojedinaca koji su označeni kao europski lideri u digitalnom razvoju. Događaj u Bruxellesu je održan u organizaciji Googlea i Financial Timesa, a osim poslovnih lidera, znanstvenika i inovatora, sudjelovali su i predstavnici Europske komisije.

Ovo je svakako prestižno priznanje za dvojicu hrvatskih poslovnih lidera kojima je Financial Times u posebnom izdanju posvetio i posebne tekstove. Rimac i njegovo poduzeće predstavljeni su čak na tri stranice reportaže u kojoj se opisuje njegov uspon, a za većinu mladih koji rade u njegovu poduzeću navodi se da bi vjerojatno napustili Hrvatsku da nisu tamo pronašli posao.

Za Nenada Bakića se kaže da je promijenio način na koji se informatika i tehnologija uče u hrvatskim školama.

– Bakić, koji je svoj novac zaradio pokretanjem serije sajtova za zapošljavanje, počeo je doniranjem 2500 mikroračunala i robotičke opreme u više od 1000 osnovnih škola. Ovaj prvi dio projekta djelomično je podržan kroz crowdfunding kampanju. Kasnije je proširio program uz potporu Hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja do svake škole u državi, dijeleći im 45 tisuća mikroračunala – navodi se u tekstu.

Dok je trajala debata o ulozi digitalizacije u razvoju Europe, o potrebi većeg uključivanja žena u sektoru ICT-a i smanjenju razlika u digitalnom razvoju među državama Europske unije, Bakić je u izjavi za Jutarnji list izrazio zadovoljstvo što se našao na ovom uglednom popisu europskih poslovnih lidera.

– Velika je čast biti iz male države i biti prepoznat kao nositelj budućnosti Europe. Mi smo ispod dva posto stanovništva Europske unije. Osim mene, u ovom popisu je Mate Rimac koji je dobio u specijalnom izdanju Financial Timesa i znatno veći prostor od mene. Mislim da je jako dobro da je dvoje iz Hrvatske uspjelo biti na ovom uglednom popisu – rekao je.

Naglasio je posebnu važnost što je kao lider prepoznat na području edukacije, što je danas središte društvenog razvoja.

– Danas su manji problemi glad i bolest, a veći je problem pružanje ravnopravnih prilika. Edukacijom kao ključem europskog razvoja možemo smanjiti razlike i napredovati prema pružanju jednakih mogućnosti. Naš pokret ‘Croatian makers’, koji vodimo kroz našu dobrotvornu organizaciju, zapravo je najveći program takve vrste u cijeloj Europskoj uniji – rekao je Bakić.

Veliki potencijal vidi i za Hrvatsku ako se iskoristi prilika koju pruža digitalni razvoj.

– U svim područjima je lakše napredovati uz pomoć digitalizacije jer nova znanja je lakše steći i tako postati kompetitivan na tržištu – kaže Bakić.

I ovaj događaj u Bruxellesu je dio opće kampanje za digitalni razvoj koji je postao jedan od ključnih prioriteta Europske unije.

Izvor: Novac.hr