Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Blagotvorni učini Aromaterapije

Zavodljivi mirisi koji prožimaju cijelu prostoriju mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje i zdravlje. Kao dio fitoterapije, oblika medicine koji je čovjek poznavao i datira iz vremena prije pisane povijesti, aromaterapija koristi cjelovite biljke ili njihove dijelove. Stoljećima je aromaterapija bila jedini način liječenja i ublažavanja boli, a iskustvenim spoznajama znanje se prenosilo na nove generacije u obliku pučke ili alternativne medicine, odvojene od liječenja klasičnim metodama.

Eterična ulja su koristili stari Egipćani i Rimljani. Danas mnoge znanstvene discipline kemijski, biodinamički i farmakološki dokazuju opravdanost primjene ljekovitog bilja i pripravaka, pa ponekad i prednost u odnosu na kemijske preparate kod raznih tegoba. Najčešći načini korištenja i oblici biljnih lijekova su kroz tople i hladne napitke, eterična ulja te ulje i kreme.

Korištenje biljnih esencija za usklađivanje ravnoteže tijela i duha pokazalo se učinkovito u uređenju interijera koji uz mirisne note djeluje umirujuće i čini svaku prostoriju malom oazom sreće. Ona nastoji ujediniti fiziološke, psihološke i duhovne procese kako bi se poboljšala urođenu proces ozdravljenja pojedinca.

Pojam “aromaterapija” uveo je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse 1920. godine, kada je napisao prvu tezu o aromaterapiji, nakon što si je uspješno zaliječio tešku opekotinu na ruci nastalu uslijed eksplozije kemikalija u laboratoriju. Primjena aromaterapije u današnje vrijeme je raznolika, od ulja za masažu koja će vas opustiti i nahraniti kožu do očaravajućih mirisa u prostoru. Eterična ulja se mogu i inhalirati, tako pomažu dišnim putevima i olakšavaju razne dišne probleme te djeluje terapijski. Ako je potrebno, ulja se primjenjuju oralnim putem. Eterična ulja nastaju kao metabolički produkt biljke i ona su zapravo destilirane esencije. Vruća kupka nakon napornog dana postat će relaksirajuća rutina ako joj dodate par kapi ruže, kamilice ili lavande.

Na tržištu postoji mnoštvo različitih vrsta ulja koje možete koristiti ovisno o afinitetima i vlastitim potrebama, čak ih možete i napraviti u vlastitoj radinosti. Idealan alat za holističku terapiju postat će inspirativan dio interijera ako ih ukomponirate s mirisnim svijećama ili posudama za bolju apsorpciju eteričnih ulja.

Najšira primjena eteričnih ulja je putem dišnog sustava. Kada udišemo eterična ulja, ona djeluju i na limbički sustav i tako poboljšavaju raspoloženje, djeluju protiv nervoze i stresa, ublažuju depresivna i anksiozna stanja, podižu koncentraciju itd. U hladnijim zimskim danima posegnite za mirisnim notama voća poput jabuke, vanilije, čempresa ili cimeta. S dolaskom proljetnih dana uživajte u voćnim mirisima, biljkama poput jasmina i kadulje. Ljeto je savršeno za citrusne note i jake esencije koje će duge noći pretvoriti u mirisnu čaroliju. Prepoznajte blagodati aromaterapije i uživajte u zdravoj i mirisnoj svakodnevici.

Izvor: Journal.hr