Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Blue Boost za jaču marikulturu u Zadarskoj županiji

Projekt vrijedan 1,5 mil. kuna financira se iz fondova EU, a prijavila ga je prošle godine Županijska komora Zadar.

Od jeseni kreće provedba projekta Blue Boost za jačanje inovacijskih kapaciteta mikropoduzeća, malih i srednjih poduzeća iz tradicionalnih te novih sektora u plavom rastu, poput ribarstva, brodogradnje, marikulture i biotehnologije.

Projekt vrijedan 1,5 milijun kuna financira se iz fondova EU, a prijavila ga je prošle godine Županijska komora Zadar Hrvatske gospodarske komore. Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji zauzimaju vodeću poziciju u ribarstvu Hrvatske. Ribarska flota ima oko 600 plovila, a u ukupnom ulovu ribe i ostalih morskih organizama u Hrvatskoj udio Zadarske županije iznosi 47 posto, dok udio u ukupnom uzgoju ribe iznosi 60 posto. U djelatnosti ribarstva i uzgoja riba imaju oko 400 registriranih malih i srednjih tvrtki te vodeću poziciju u uzgoju bijelih riba i tuna.

“Sve su to razlozi za daljnji razvoj i inovativni smjer ovog dijela gospodarstva, zbog kojih se ŽK Zadar odlučila na razradu i prijavu projekta Blue Boost na natječaj programa EU Interreg Adrion 2014-2020”, kaže Denis Ikić, direktor ŽK Zadar.

Projekt će trajati 22 mjeseca, a provodit će se u suradnji s pet partnerskih organizacija iz Italije, Grčke i Albanije. Projekt će se provoditi na području Zadarske županije, regije Marche, Friuli Venezia Giulia i Apulia u Italiji, regiji Središnja Makedonija u Grčkoj te na obalnim područjima Durresa, Vlore, Sarande i Shngjina u Albaniji. U planu je jačanje kapaciteta tvrtki povezanih s plavim rastom putem brojnih aktivnosti, uspostavljanje inovacijske mreže između znanstvenih, gospodarskih, poslovnih i organizacija nadležnih za plavu ekonomiju organizacije treninga.

Najmanje 5 tvrtki odabranih natječajem u svakoj partnerskoj zemlji dobit će vaučere od 50.000 eura, te će uz pomoć stručnjaka razviti inovativne aktivnosti u skladu s ciljevima Strategije EU za održivi rast u morskom i pomorskom sektoru Plavi rast. Članice HGK će sudjelovanjem u projektu moći stjecati, poboljšati i razmijeniti svoje kompetencije i iskustva te povećati vrijednost vlastitih proizvoda i usluga, ističu u Komori.

Izvor: Poslovni.hr