Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dalmatinci povukli rekordne iznose iz EU fondova: ‘Ljudi misle da neće proći na natječaju pa se ne žele ni truditi, ali vrijedi se pomučiti!’

Dalmatinski poljoprivrednici su se konačno pokrenuli i odlučili uzeti EU novac koji im je na raspolaganju kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.

Naime, na zadnji natječaj namijenjen razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, među prijavljenima je bilo čak 60 posto poduzetnika iz dalmatinskih županija, a za 1334 projekta osigurano je 20 milijuna eura. U Dalmaciju bi, dakle, od toga trebalo otići oko 12 milijuna europskog novca!

Dosad su dalmatinski poljoprivrednici aplicirali na sredstva iz EU fondova u zanemarivom broju, što zbog neznanja, što zbog straha, a što zbog neispunjavanja uvjeta. Zadnji je natječaj, odnosno mjera, bio “idealan” za Dalmaciju zbog pretežno manjih gospodarstava, budući da su se mogli prijaviti samo oni ekonomske veličine od 2000 do 8000 eura.

Dobivenim novcem poljoprivrednici će financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, a uz to mogu graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade, kupovati zemljište, mehanizaciju, opremu, podizati višegodišnje nasade… Maksimalan iznos po prijavljenom projektu iznosi 15.000 eura.

U Dalmaciju je, inače, prije petnaestak dana već otišlo više od dva milijuna eura iz europskih poljoprivrednih fondova, a podijelilo ih je pet većih gospodarskih subjekata.

Jedan od njih je “Purex”, tvrtka za proizvodnju i uzgoj peradi sa sjedištem u Hrvacama kod Sinja. Riječ je o tvrtki koja je u zadnje dvije godine iznimno narasla po prometu i profitabilnosti, a uz moderan pogon imaju i 20 trgovina diljem Hrvatske. U njima prodaju 85 posto svojih proizvoda, a do toga su, priznaje vlasnik i direktor Milivoj Dragošević, došli zahvaljujući, među ostalim, i europskom novcu.

– Jedino s ovim nepovratnim sredstvima možete biti dugoročno konkurentni u poljoprivredi. Cijela Europa na ovaj način investira u poljoprivredu, to je najlakše zarađeni novac… Drugih subvencija mi nemamo – kaže vlasnik “Purexa”, koji je u svojoj tvrtki zaposlio i konzultante kojima je posao da prate natječaje za EU fondove.

Isplati mu se definitivno – 2012. godine su s europskim novcem uredili pogon u Hrvacama, sad će, s dobivenih 400.000 eura potpore, kupiti opremu i mehanizaciju za preradu i transport, a u planu ima i projekt gradnje novog pogona i farme vrijedan sedam milijuna kuna. I za to, naravno, planira povući novac iz EU-a.

– Naši poljoprivrednici se boje da neće proći na natječaju, pa se ne žele ni truditi, a ja tvrdim i dokazujem da se upravo oko toga vrijedi pomučiti – poručuje Dragošević.

S njim bi se vjerojatno složili i vlasnici preostale četiri dalmatinske tvrtke koje su, također, povukle značajna sredstva u okviru natječaja za mikro, male i srednje korisnike, “teškog” 16,2 milijuna kuna.

Poput “Purexa”, 400.000 eura dobila je tvrtka “Stella Mediterranea” iz Klisa, koja proizvodi dalmatinske delikatese, pola milijuna eura potpore za daljnje investicije povukao je “Probo” d.o.o., koji se bavi uzgojem i preradom stoke.

Tvrtki “Bel-Cro trade” iz Brištana kod Drniša 72.000 eura dobro će doći za dogradnju i rekonstrukciju pršutane. Dio nepovratnih sredstava, točnije 123.000 eura, otišao je i na otok Korčulu, preciznije u mjesto Smokvicu, vlasniku “Milina-obrta za proizvodnju i preradu mesa i trgovinu”.

Izvor: Maslina.slobodnadalmacija.hr