Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Djeca će peći kruh, brinuti se o vrtu, jesti obroke od sezonskih i bionamirnica!

Na adresi Matije Antuna Reljkovića 14 sve je spremno za početak rada prvog waldorfskog vrtića u Osijeku. Uskoro započinju predupisi, a s obzirom na velik interes Osječana i činjenicu da će jedina predviđena skupina moći primiti do maksimalno 12 mališana, čini se, uspjeh ovog dugoočekivanog projekta je neizbježan.

U prostorijama vrtića u kojima je sve napravljeno od prirodnih materijala, uključujući i igračke, prilikom posjeta zatekli smo četvero vrtićaraca: Luanu, Anastaziju, Leona i Jana. Oni ovdje trenutno provode tri sata dnevno u sklopu radionice “Vilinski vrt” koja predstavlja svojevrsni uvod u vrtićki program. S njima radi Ana-Marija Kesegić, odgojiteljica predškolske djece i studentica treće godine studija waldorfske pedagogije.

– Oni provode vrijeme kroz slobodne igre i vođene aktivnosti po elementima waldorfske pedagogije. Puno poklanjamo pažnje doživljajnoj pedagogiji odnosno učenju djece iskustvom iz prve ruke. Primjerice, djeca prate proces pečenja kruha – mijese ga, gledaju kako se diže, peče, mažu ga, a potom i jedu. Imamo veliko dvorište, vrt, voćnjak, a predviđeno je da djeca provode svaki dan na otvorenom. Isti način rada trebao bi se preslikati na cjelodnevni vrtićki program s kojim ćemo započeti do kraja veljače – kaže Kesegić te dodaje kako će prvi osječki waldorfski vrtić (koji će pravno poslovati kao obrt za čuvanje djece) imati jednu mješovitu skupina s maksimalno 12 djece i dva odgojitelja. Jest će isključivo zdravu hranu u čije će se pripremanje moći uključiti.

– Cilj nam je stvoriti obiteljsku atmosferu u kojoj ima puno prostora za individualan pristup djetetu, kvalitetno praćenje djeteta i odgovaranje na njegove potrebe. Kao i drugi vrtići, ponudit ćemo poludnevni i cjelodnevni boravak, a ovisno o duljini boravka djeca će imati na raspolaganju dva do četiri obroka u sklopu vegeterijanskog ili mesnog menija. Obroke ćemo pripremati u vlastitoj kuhinji, djeca će moći pomagati u pripremi, a koristit će se samo kvalitetne, zdrave namirnice iz biološkog i lokalnog uzgoja. Šećer se kod nas ne koristi, sladimo se medom i datuljama, a kada je mlijeko u pitanju, posluživat će se samo svježe kravlje mlijeko ili provjerenoga biljnog podrijetla – kaže Kesegić uz poruku Osječanima kako će uskoro biti informirani o predupisima na kojima će, prema iskazanom interesu, za raspoloživa mjesta konkurirati oko 30 djece. I. Solar

Aktualne radionice

Iskra waldorfska inicijativa u Reljkovićevoj trenutno provodi nekoliko programa u skladu s pedagoškim pristupom Waldorfske pedagogije. Uz spomenuti “Vilinski vrt” – trosatni program od ponedjeljka do petka za djecu u dobi od 3 do 6 godina, tu je i radionica “Vilinski vrt” koja se održava jednom tjedno, te u sklopu koje se s djecom u dobi od 3 do 6 godina pripovijedaju bajke, izvode lutkarske radionice, prave igračke od prirodnih materijala. Provodi se i jaslički program pod nazivom “Zvjezdani vrt”, namijenjen roditeljima i djeci u dobi od 18 mjeseci do tri godine.

Obuhvaća grupu od desetero djece koja se sastaje jednom tjedno. Tu su i umjetničke radionice za djecu osnovnoškolske dobi pod nazivom “Šareni vrt” u sklopu kojih se grupa polaznika sastaje dva puta tjedno na sat vremena radi upoznavanja novih materijala, pružanja mogućnosti umjetničkog izražavanja te razvijanja fine motorike ruku i pokreta. Također, provodi se i radionica za predškolce u dobi od 5 do 6 godina pod nazivom “Sunčani vrt” koja između ostaloga njeguje razvoj predmatematičkih vještina, fine motorike, glazbenih sposobnosti.

Dodatne informacije o programima mogu se dobiti na facebook-stranici Iskra inicijative, te na interentskoj stranici www.iskra-waldorf-hrvatska.hr.

Izvor: Glas-slavonije.hr; Foto: Gojko Mitić