Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Filip Mrvelj i Krešimir Herceg u velikom projektu Vukovart – luka kulture

Od 2. do 14. svibnja u Vukovaru će biti održan 3D Street Art Festival na kojem nastupaju najveća imena 3D Street Art scene. Cilj je promijeniti vizualni identitet grada, ali i ostaviti nove turističke atrakcije kroz urbana umjetnička djela. Na Festivalu oslikava 6 umjetnika iz cijelog svijeta, među kojima je i Brođanin Filip Mrvelj.Osim njega tu su još i Alex Maksiov (Ukrajina), Juandres Vera (Meksiko), Cuboliquide (Italija), Eduardo Relero (Argentina) i Nikolaj Arndt (Rusija).

S obzirom da je riječ o 6 svjetskih 3D anamorfnih umjetnika, bit će određeno 6 lokacija u Vukovaru koje će dobiti umjetnički identitet. U organizacijskom odboru samog festivala je i još jedan Brođanin, Krešimir Herceg, predsjednik udruge Lima.

“Cijela ideja je počela u srpnju kada je Filip radio most preko Vuke i mi smo tu kao udruga radili marketinške aktivnosti u manjem obujmu. Kako se proširila interakcija na toj slici i kako je medijski odjeknula u Hrvatskoj, Grad Vukovar je odlučio potegnuti razgovore što bi se moglo napraviti na tom području pa je Filip predložio jedan ovakav festival. Grad je tu cijelu ideju prihvatio zbog pozitivnog iskustva s udrugom Lima. Filip je povezao grad s Peterom Westerinkom, jednim od pionira organiziranja festivala 3D anamorfnog slikanja u svijetu, te je Planet Street Painting glavni organizator, a udruga Lima radio sve marketinške aktivnosti i konzultacije oko izvedbe organizacije. Ono što je bitno napomenuti da prema određenim kriterijima u Vukovar dolazi krema svjetske 3D street art scene”, rekao je Herceg.
Ne može se među imenima izdvojiti najbolji, ali primjerice Cuboliquide je prije koji mjesec osvojio nagradu u Dubaiju na festivalu 3D street arta koji je nudio najveće financijske nagrade u povijesti ovakvog slikanja.

“Slikat će se u Vukovaru na 6 lokacija uz Vuku, nema zadane teme nego je cilj je bio maknuti se od ratnih i političkih tema i napraviti VukovArt luku umjetnosti jer znamo da je Vukovar velika luka na Dunavu. U sklopu festivala bit će organizirana radionica za djecu gdje se očekuje 200-injak djece iz Vukovara. Radionica se zove “Kredica” i bit će održana 3. svibnja”, naglasio je.

Više je ciljeva festivala, prvo da se Vukovar prepozna kao umjetnički grad gdje su svi umjetnici dobrodošli, drugo da se promijeni vizualni identitet grada kako bi bio ugodniji za živjeti, a treće da se dodaju i turističke atrakcije. Vukovar posjećuje veliki broj turista s kruzera i njima je interesantan sadržaj u smislu infrastrukture, dok će ove trajne slike predstavljati atrakciju i turistima.

Izvor: 035portal.hr Foto: 035portal.hr