Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatske tvrtke na sajmu brodogradnje u Rusiji

Na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije NEVA, koji se od 17. do 20. rujna održava u Sankt Peterburgu sudjeluju i hrvatski proizvođači brodske opreme. Na zajedničkom izložbenom prostoru Hrvatske gospodarske komore predstavljaju se riječke tvrtke Vulkan Nova i Inelteh, te Pastor Inženjering i tvrtka ACM-J.E.K. iz Zagreba.

– Ne izlažemo neki konkretan proizvod, cilj je stvaranje novih kontakata s ruskim brodogradilištima i predstavljamo brodske protupožarne sustave i instalacije, od projektnih rješenja do isporuke opreme i ugradnje. U brodogradnji smo prisutni godinama, a s obzirom na drastično smanjenje domaćeg tržišta pokušavamo taj dio poslovanja nadomjestiti stranim brodogradilištima. Rusija je u zadnje vrijeme počela poticati domaću izgradnju ribarske flote i tu želimo biti prisutni – komentira predsjednik Uprave Pastor inženjeringa Davor Štern, uz napomenu da im trenutno oko 30 posto proizvodnje ide u izvoz.

Sajam NEVA je, inače, jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Rusiji. Bijenalnog je karaktera, a ove se godine održava 15. put. Na zadnjem održanom sajmu 2017. sudjelovalo je više od 600 izlagača iz 37 zemalja, a posjetilo ga je više od 20.000 posjetitelja. Ove godine nacionalne štandove, kako stoji u priopćenju HGK, osim Hrvatske imaju i baltičke države,Kina, Danska, Finska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rusija i Turska. Zašto je prisutna Hrvatska govore i podaci prema kojima  hrvatska industrija proizvodnje brodske opreme zapošljava oko 7000 djelatnika u preko 180 tvrtki. Pri tom, udio domaćeg materijala i opreme iznosi od 20 do 22 posto od ugovorene cijene broda, ovisno o tipu broda i brodogradilištu. Naše tvrtke proizvode dijelove i opremu za sve segmente broda, od motora i opreme za palubu, preko  ventilacijske i klima opreme pa sve do namještaja i interijera. Također pružaju i inženjerske usluge u brodogradnji.

Izvor: Vecernji.hr