Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Istraživat će i graditi farme, hladnjaču…

Otvaraju se mogućnosti poput osnivanja proizvođačke organizacije, kako bismo okupljali i poljoprivrednike, istaknuo je župan Tomašević.

Poljoprivredno–prehrambena škola u Požegi, druga najstarija u Hrvatskoj, nedavno je imenovana regionalnim Centrom kompetentnosti. Škola čiji je osnivač Požeško-slavonska županija sada ima mogućnost uz pomoć fondova EU dobiti novu opremu i smještajne kapacitete za učenike i učitelje te omogućiti više konkretne prakse za učenike, lakši ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Centrima kompetentnosti imenovano je 25 od 42 kandidirane škole, a sredstva u iznosu od oko milijardu kuna osigurana su u operativnim programima “Konkurentnost i kohezija” i “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020”.

– U posljednjih nekoliko godina trudimo se povećati kompetencije učenika različitim praktikumima i novim projektima. Želimo vidjeti koje su to kompetencije potrebne našim učenicima kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i kako to možemo povezati s našim gospodarstvom i vlasnicima OPG-ova – kaže ravnateljica škole Marija Grgić.

Centar kompetentnosti jedan je od četiri projekta za koje je Požeško-slavonskoj županiji u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema odobreno 164 milijuna kuna, pri čemu za Centar ide 35 milijuna kuna. Projektom su predviđeni farma mliječnih krava, intenzivni uzgoj svinja i ekstenzivni uzgoj crnih slavonskih svinja, hladnjača s pakirnicom i linijom prerade soka te gospodarski objekti s praktikumima.

– Ovim se projektom otvaraju nove mogućnosti poput osnivanja proizvođačke organizacije, kako bismo okupljali i naše poljoprivrednike. Tu je i proces istraživanja tržišta, suradnja s proizvođačima na terenu te brojne druge aktivnosti – istaknuo je župan Alojz Tomašević.

Izvor: Lokalni.hr