Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Izgleda kao boca vode, a gasi požare u dvadeset sekundi

Ne bi li bilo sjajno kad bi postojala jednostavna naprava koja gasi požare u samo nekoliko sekundi, a ne zahtijeva nikakvo predznanje i nema opasnosti pri rukovanju? Ovo možda zvuči kao uvod u kakvu reklamu, ali takve stvari zaista postoje, a posljednjih se dana cijeli internet divio azijskim “vatrenim loptama” za gašenje požara koje vatru pretvaraju u dim u samo desetak sekundi i tako spašavaju živote i imovinu. I dok se svi dive tom tajlandskom izumu, u Zagrebu isto to, samo još bolje, tvrde, radi domaća tvrtka.

Baciš je u vatru i – to je to

Flamark je zagrebačka tvrtka osnovana 2004., specijalizirana, između ostaloga, za proizvodnju protupožarnih granata, ampula i sprejeva. Oblikovana poput staklene boce od pola litre, granata Mab puna je tekućine koja, kad je bacite u plamen, eksplodira i tako trenutačno gasi vatru i pritom hladi zgarište kako ne bi došlo do novog zapaljenja. Cijeli postupak traje samo dvadesetak sekundi.

“Mab ne zahtijeva nikakvo učenje, aktivaciju ili pripremu za upotrebu. On se jednostavno baci u vatru, ugasi je trenutačno i ukloni dim iz prostora, što omogućuje vatrogascima i drugim osobama da nesmetano dišu u prostoru koji je samo nekoliko sekundi prije bio zahvaćen požarom”, stoji na web-stranici tvrtke koju vodi Natko Brli, a isto nam potvrđuje i njihov prodajni posrednik Mladen Botić.

– Zbog svoje jednostavnosti ova je granata najbolja u masovnoj primjeni. Uostalom, je li lakše koristiti protupožarni aparat od šest kilograma ili jednu bocu od pola litre? – objašnjava Botić. Mab je najbolji za požare zatvorenog tipa u klasi A, B, i C, što znači da se može primijeniti pri plamenu prouzročenim krutim tvarima, zapaljivim uljima ili plinom, a može se primijeniti i kad je požar prouzročen kratkim spojem električnog uređaja.

Gasi požare od gume i nafte

Jednako je popularan i Fire Delete, sprej za gašenje požara koji je, kako objašnjava Botić, najbolji u slučaju manjih plamenova poput onih u kuhinji za vrijeme kuhanja ili u autu. Taj mali sprej izgleda poput laka za kosu, ali je punjen visokoučinkovitom protupožarnom tekućinom koja gasi većinu početnih požara, doduše na malom prostoru – od zapaljenja benzina i nafte preko krutih tvari, tekstila, gume, kuhinjskih ulja i masti do uređaja pod električnim naponom. Najprikladniji je, kažu proizvođači, ako vatra zahvati osobu, dio opreme, automobila ili primjerice dio stana poput kupaonice, a standardni protupožarni aparat nije u blizini.

Također je posebno prikladan za upotrebu u policijskim ili vojnim spasilačkim akcijama. – Praktičan je i za djecu te starije ili nemoćne osobe – kažu proizvođači.

“Zapalili” Bliski istok

Da je tvrtka Flamark uspješna, dokazuje i to da se njezine ampule koriste na japanskom tankeru “Molmitsui”, a hrvatska je policija lani koristila Flamarkove sprejeve kako bi suzbila nerede na utakmici finala Hrvatskoga kupa. Flamarkovi proizvodi prodaju se u više od 50 zemalja diljem svijeta, no posebno su “zapalili” Bliski istok, pa je Saudijska Arabija samo jedan od partnera.

– Surađujemo globalno i time se jako ponosimo – rekao nam je Botić, objasnivši da su njihovi aparati za gašenje požara traženi upravo zato što, za razliku od drugih, imaju sve potrebne certifikate i udovoljavaju svim potrebnim ISO standardima. Osim toga, ti su aparati izrazito ekološki jer su potpuno neškodljivi za ljude, životinje i okoliš te zato i nose oznaku Green Leaf njemačkog Interteka. Sprej se može kupiti za 147 kuna, a bomba za 225 kuna.

Izvor: Vecernji.hr