Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Izgubio je šaku, ali ga to nije spriječilo da igra videoigre. Sad s prijateljima u dnevnom boravku razvija startup kojim želi pokoriti svijet: Želimo našim proizvodima pomoći svim invalidima da gejmaju

Ne kreću iz garaže, već iz dnevnog boravka, ali žele isto kao i mnogi prije njih – na originalnoj ideji izgraditi ozbiljnu tehnološku firmu.

Boravak se nalazi u kući u zagrebačkom Rudešu, u kojoj šestorica prijatelja predvođena Hrvojem Kovačem, začetnikom cijele priče, razvijaju pomagala za pomoć osobama s invaliditetom za igranje videoigara. Sam Kovač izgubio je desnu šaku zbog karcinoma. Kako bi nastavio sa svojom strašću, gejmanjem, osmislio je prvo pomagalo, a onda je shvatio da bi to mogao pretvoriti u biznis te je osnovao tvrtku Rukoplastika.

Procjena je da oko 15 posto ljudske populacije ima neku vrstu invaliditeta, što iznosi skoro milijardu ljudi. Od toga broja, prema nekim istraživanjima, 30 milijuna su osobe koje intenzivno igraju videoigre.

‘Riječ je o novom, ogromnom i nezasićenom tržištu. Sve je još u povojima i očekujemo da će ono eksplodirati u narednim godinama’, govori Kovač.

Sjedimo u boravku koji Kovač zove laboratorijem. Nama se čini kao križanac ‘gejmerskog brloga’ i male obrtničke radionice. Na zidu je veliki grb iz ‘Gospodara prstenova’. Ispod njega zuji 3D printer dok izrađuje plastično pomagalo za gejmera s invaliditetom.

Kovaču društvo pravi Frane Pamuković, doktor strojarstva sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ostatak ekipe Rukoplastike bio je zauzet svojim svakidašnjim poslovima, tako da smo ostali uskraćeni za upoznavanje s inženjerom mehatornike Jurajem Babićem, 3D artistom Antom Žeravicom, inženjerom s Prometnog fakulteta Bornom Kapustom i Nikšom Pamukovićem, zaduženim za financije u Rukoplastici.

Sva šestorica su dugogodišnji prijatelji i čine ‘moćnu gomilicu’ koja je udružila svoja znanja i vještine u osmišljavanju pomagala za invalide zaljubljene u videoigre.

Više pročitajte klikom ovdje