Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Karepovac je od danas najveće gradilište u ovom dijelu Jadrana

Počela je dugoočekivana sanacija odlagališta otpada Karepovac. Prva faza će trajati 30 mjeseci, a potom slijede još dvije faze, da bi na koncu 2021. godine ovaj dio bio prekriven zelenilom.

Prvu fazu sanacije Karepovca, tešku 84 milijuna kuna, sa 60 posto će platiti Grad Split, dok je ostatak obveza Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a izvode je tvrtke “G.T. Trade” iz Splita i “Eurco” iz Vinkovaca.

„Odlaže se oko 150.000 tona otpada godišnje, a naš je plan presložiti 5 do 6 tisuća kubika otpada“, kazao je Mario Mlinar, iz tvrtke Eurco.

U ime konzorcija izabranog za zahtjevne radove, inženjer Arsen Tončić naveo je kako su izašli ususret građanima i počeli s radovima u zimskim mjesecima, a pazit će i na vrijeme tijekom preoblikovanja.

Ova faza, kako je pojasnio, obuhvaća obodne prometnice oko tijela odlagališta, sustav odvodnje procjednih voda sa sanitarne plohe i odvodnog kanala, izgradnju kompletne infrastrukture, preoblikovanje, odnosno otkapanje otpada i prebacivanje na drugu stranu. Radi se na uređenju površinskih zona na zapadu, sjeveru i jugu, a na istoku izgradnja odlagališne kazete.

– Ovo je priprema za drugu i treću fazu gdje će se izvršiti konačno zatvaranje i ozelenjavanje površine. Sada otpad ostaje ovdje, samo će se preoblikovati rekao je Tončić.

Foto: Slobodna Dalmacija