Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Labin po prosjeku nezaposlenosti od samo 2,62 posto ispred razvijenih europskih zemalja

Labin je po drugi put domaćin Poslovnog uzleta jer, kako je potvrdio gradonačelnik Valter Glavičić, radi se o gradu koji se nakon pokleknuća rudarske industrije početkom devedesetih godina spremno dočekao na noge.

U Labinu je u petak kao nastavak četvrte sezone cjelogodišnjeg projekta koji je Poslovni dnevnik pokrenuo s ciljem promocije hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva održan još jedan Poslovni uzlet. Kako je prilikom otvorenja te edukativne manifestacije naglasio zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović zajedničkim se snagama nastoji promijeniti negativna percepcija o poduzetnicima te omogućiti da u prvi plan dođu njihovi poslovni rezultati.

„Iz naše perspektive malo i srednje poduzetništvo predstavlja samu srž nacionalnog gospodarstva jer s preko 50 posto sudjeluje u kreiranju BDP-a, zapošljava više od 60 posto ukupno zaposlenih hrvatskih građana te okuplja 90 posto gospodarskih subjekata u zemlji. Stoga im, organiziranjem besplatnih edukacija u sklopu Poslovnog uzleta, želimo pomoći da svoja znanja i vještine podignu na još višu razinu s kojom će biti još konkurentniji kako na domaćem, tako i zajedničkom europskom tržištu“, poručio je.

Labin je po drugi put domaćin Poslovnog uzleta jer, kako je potvrdio gradonačelnik Valter Glavičić, radi se o gradu koji se nakon pokleknuća rudarske industrije početkom devedesetih godina spremno dočekao na noge. „Uzlet je priča koja u Labinu traje već neko vrijeme te se nadamo da ćemo postati još bolji i jači. U jednom smo se trenutku prije dvadesetak godina našli suočeni s velikim brojem radne snage koja je ostala bez posla. Tadašnji su podaci o BDP-u i nezaposlenosti bili zastrašujući. Danas bilježimo tek 2,62 posto nezaposlenih, što nas dovodi i ispred razvijenih europskih zemalja. Malo i srednje poduzetništvo okosnica je razvoja grada Labina i naš je sljedeći cilj dodatno povećanje kvalitete radnih mjesta“, kazao je Glavičić.

Osnaživanje ne samo labinskog, već gospodarstva čitave Istre, jedna je temeljnih zadaća županije, dodala je zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar. „U tome je županija pomogla realiziranim kreditima i jamstvima namijenjenima poduzetnicima ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna. Župan Valter Flego nedavno je potpisao i novi ugovor o suradnji s poslovnim bankama za subvenciju dijela kamata namijenih razvoju inovacija, sve s ciljem da se poduzetnicima olakša ulaganje i poveća njihova konkurentnost na različitim tržištima. Jednako tako želimo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta te povećati kvalitetu života na ovom području“, istaknula je Čakić Kuhar.

Izvor: Poslovni.hr