Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Lipik – prvi potpuno virtualizirani grad u Hrvatskoj

U Multikulturalnom centru u Lipiku ovih je dana predstavljen projekt virtualne šetnje Lipikom, kao prvim u potpunosti virtualiziranim gradom u Republici Hrvatskoj, kroz mobilnu aplikaciju CRO360°.

Na početku prezentacije, okupljene je pozdravio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je istaknuo kako se virtualnom šetnjom doprinosi razvoju turizma u nadolazećim sezonama. Lipik ide u jednom pravcu kako bi se ponovno našao među destinacijama bisera kontinentalnog turizma. Koristeći ove nove tehnologije, turisti će u pravom svjetlu moći vidjeti ono što se nudi. Vođeni tom idejom, zajedno s našim partnerima iz tvrtke Bounty, izradili smo ovu aplikaciju koja je vrlo značajan iskorak u predstavljanju onoga što Lipik može ponuditi, rekao je gradonačelnik.

Ivan Martinić i Igor Božić iz tvrtke Bounty d.o.o., kazali su kako virtualna šetnja realno prikazuje interijer (i eksterijer) svakog objekta, odnosno prirodne i kulturne znamenitosti te omogućuje dodatnu promociju određene lokacije na interaktivan i atraktivan način. Mobilna aplikacija CRO 360° osuvremenjuje turističku ponudu te maksimalno približava ugostiteljski, sakralni, kulturni i prirodni sadržaj turistima.

Kako sve funkcionira?

Prilikom pretraživanja određene lokacije na internetu, prikazuje se Google „vizit kartica“ za određeni virtualizirani objekt. Turist može pregledati kontakt podatke s pripadajućom „vizitkom“, kao i podatke o radnom vremenu i dostupnosti. Objekti koji imaju izrađenu Google virtualnu šetnju, prikazat će se na vrhu rezultata na listi pretraživanja, čime se automatski postiže optimizacija. Nakon što turist izabere opciju prikaza 360°, moguć je pregled cijelog objekta. Prostor se snima opremom vrhunske kvalitete, a jednom napravljena virtualna šetnja prelazi u trajno vlasništvo poslovnog subjekta za kojeg je izrađena, u ovom slučaju Grada Lipika.

Pri pokretanju same aplikacije, pojavljuje se početni izbornik za odabir grada te jezika aplikacije; za sada su dostupni hrvatski, engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, poljski i češki jezik. U podizborniku su dostupne informacije o aplikaciji kao i opcija „Moja mjesta“ koja omogućava brz i jednostavan pristup objektima koja su turisti obilježili kao favorite. Glavni izbornik unutar aplikacije sadrži kompletnu ponudu grada, raspoređenu po kategorijama. Nakon odabira pregleda određenog sadržaja iz izbornika, prepoznatljive ikone prikazuju lokacije odabranih kategorija na karti. Uključivanjem opcije „Moja lokacija“ omogućuje se pretraživanje sadržaja grada prema udaljenosti u odnosu na trenutnu poziciju na kojoj se turist nalazi. Osim klasičnog načina pretraživanja, na karti unutar aplikacije, moguća je i pretraga objekata po njihovom nazivu. Kada se turist odluči, na primjer, za pregled smještaja, aplikacija će mu ponuditi sve dostupne kategorije smještaja, ovisno o ponudi određenog grada u kojem se nalazi. Nakon što je odabrao smještaj, pregledat će njegovu lokaciju na karti, kompletan interijer i potreban put do obližnjih trgovina i kafića.

U planu je i nadogradnja funkcije rezervacije smještaja putem aplikacije CRO360°. Osim prikaza kompletnog interijera (i eksterijera), aplikacija omogućava direktno pozivanje na kontakt broj odabranog objekta. Informacijama o svakoj lokaciji se može pristupiti brzo i jednostavno, u bilo koje doba, a dužina teksta nije ograničena kao u brošurama, odnosno informativnim pločama.

Govorimo li o prirodnim znamenitostima, često ne postoji mjesto na kojem je moguće ostaviti brošure za posjetitelje, tako da je ova opcija idealno rješenje za takve slučajeve jer mobitel svi uvijek nose sa sobom. Na bitne lokacije diljem Lipika te unutar svih virtualiziranih objekata postavit će se pločice s QR kodovima, putem kojih će turisti, uz pomoć mobilnih telefona moći pristupiti aplikaciji na najbrži mogući način.

Naša kulturna vrijednost je sada dostupna i onima koji nisu nikada bili u Lipiku

Do sada je u projekt uključeno tridesetak objekata podijeljenih u sedam kategorija koji su bitni za turiste. Virtualna šetnja služi i kao interaktivna pozivnica za planiranje putovanja u Lipik te obilazak uz pomoć mobitela. Naša kulturna vrijednost je sada dostupna i onima koji nisu nikada bili u Lipiku. Izvrsni primjer je šetnja parkom i Toplicama gdje vrijednost parkovne ahitekture ne možemo potpuno opisati riječima, a ova šetnja vjerno pokazuje i ponudu Državne ergele Lipik. To će nam olakšati komunikaciju sa zainteresiranim turistima u svrhu animacije za dolazak u Lipiku. Lokacije smo obišli i fotografirali kroz nekoliko dana u listopadu prošle godine, a kategorije se mogu i nadopunjavati s ostalim ugostiteljskim objektima, rekao nam je Hrvoje Kovačić iz Turističke zajednice Grada Lipika.

Izvor: Grad Lipik