Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U masliniku imam pravu malu ljekarnu, evo koje su biljke iznimno korisne za ljudsko zdravlje, a lako ih je i uzgojiti

Pošto sam zatravio maslinike smatrao sam dobrim riješenjem uz lavandu u krug maslina posaditi Menthu piperitu (paprenu metvicu), divlji pelin (Artemisia vulgaris), timijan – majčinu dušicu (Thymus vulgaris).

Sve te ljekovite biljke svojim korijenjem posredovanjem preko mikoriiza prenijet će dio svojih mirisa na buduće maslinovo ulje, a istovremeno svojim eteričnim uljima djelovati repelentski na štetnike.

Jednog dana kad ostarim, oblozima od njih skidat ću otoke s nogu, ali i umor iz tijela pripremajući njihov čaj i obloge za masažu.

Masline će, nadam se, povući u svoje ulje i dio njihovih aktivnih komponenti. Mentu iz divlje metvice, iz majčine dušice dva eterična ulja timol i karkavol koji su djelotvorni protiv bolova u mišićima, zglobovima i protiv oticanja nogu.

Oni opuštaju mišiće te djeluju protiv grčeva u nogama. Poznato je da je sv. Ivan Krstitelj nosio pojas od pelina da ga štiti od umora, boli i sunčanice.

Pelin je poznat i kao sredstvo protiv bola te za opuštanje i spavanje. Divlja metvica danas je posebno tražena u restoranima i kafićima za koktele, npr moskito, a može se dobro i zaraditi na njoj samo da je mirisna i svježa. Metvica otklanja neugodan zadah kao i celer.

U starom Rimu običavali su nositi celer oko vrata kako bi odagnali mamurluk nakon napornih rimskih noćnih zabava. Zato se možda i stavlja komad stabljike celera u koktel Bloody Mary.

Posadio sam i celer na posebnom dijelu maslinika zbog toga što je on najbolja medicinska namirnica u liječenju povišenog krvnog tlaka.

Preporučuje ga tisućama godina stara tradicionalna kineska medicina, a eksperimentalni dokazi pokazali su njegovu učinkovitost.

Aktivne tvari u celeru koje stvaraju ovaj učinak su ftalidi. Oni opuštaju glatko mišićno tkivo u stijenkama arterija i arteriola i tako smanjuju njihovu kontraktilost, a time i tlak u njima.

Celer pomaže kod obnove kostiju, zglobova, zglobnih hrskavica i vezivnih tkiva jer sadrži silikone koji su neophodni u njihovoj izgradnji.

Treba napomenuti da ima još ljekovitih aktivnih tvari, a to su acetileni, koji mogu zaustaviti rast tumorskih stanica blokirajući njihove prostaglandine.

Eto, u masliniku svatko može njegovati i biljnu ljekarnu.

Izvor: Maslina.slobodnadalmacija.hr