Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na godišnjem ne želite samo ležati na plaži i brčkati se u moru? Evo gdje trebate ići

Na godišnjem ne želite samo ležati na plaži i brčkati se u moru? Evo koji su hrvatski gradovi i regije idealni ako vas fizički napor u predivnoj prirodi – najbolje odmara.

Omiš

Ovaj gradić na ušću Cetine priroda je nagradila nevjerojatnim spojem mora, planina, rijeka i fantastične klime.

Iz Omiša se kreće na rafting Cetinom, uzbudljivu avanturu koja traje nekoliko sati i omogućava kupanje, veslanje na mirnoj rijeci ili spuštanje niz slapove uz vrisak, kako na kojoj dionici.

Iznad Omiša prekrasan je zip-line, na kojem letite vezani za osam žica iznad kanjona koji oduzima dah.

Tu je i penjanje do omiške tvrđave, spoj kulture i razgledavanja s laganom tjelovježbom, a omiška Dinara nudi nepregledne mogućnosti planinarenja, trekkinga, penjanja na stijene…

U Omišu je toliko mogućnosti, da će vam se ležanje na plaži činiti pravim gubitkom vremena.

Paklenica

Jedno od omiljenih mjesta hrvatskih planinara, Paklenica, svako ljeto oduševljava tisuće turista koji posjete taj nacionalni park. Osim planinarenja s najljepšim pogledom na more, Paklenica je i jedno od najpoznatijih odredišta za penjanje na stijenu.

Uređeni su lakši i teži usponi pa svatko, neovisno o formi, može naći nešto za sebe.

Dodajmo tome bonus – blizinu mora i nacionalnog parka Krka i dolazimo do idealnog odmora na području Paklenice za one koji vole kombinirati opuštanje i aktivan odmor u netaknutoj prirodi.

Lika

Udaljavamo se od mora, ali nećemo požaliti ni sekunde.

Lika je brdsko područje Hrvatske koje pruža neizmjerne mogućnosti za uživanje. Unajmite bicikle ili quadove, pješačite satima i kupajte se u rijekama, istražite vjerojatno najljepši hrvatski nacionalni park –Plitvička jezera.

Okušajte se u paintballu, nipošto ne propustite spustiti se niz zip-line u mjestu Rudopolje. Riječ je o najduljem jednožičnom zip-lineu u Europi na kojem brzina koju je moguće dosegnuti iznosi nevjerojatnih 120 kilometara na sat.

Uz sve to, Lika je dom najljepše hrvatske planine, Velebita, a tu su još i Lička Plješivica i mala Kapela, pa će planinari bez sumnje imati brojne atraktivne staze za istraživanje na godišnjem odmoru.

Istra

Najveći hrvatski poluotok idealno je odredište za slobodno penjanje, biciklizam, paragliding, a sve to u neposrednoj blizini mora, u regiji poznatoj po vrhunskoj hrani, vinima i maslinovim uljima.

Jedna od najpoznatijih stijena za penjanje je ona u park-šumi Zlatni rtkod Rovinja, a drugi je smjer u Limskoj Dragi, na cesti od Rovinja prema Poreču.

Biciklisti obožavaju Istru jer je premrežena dobro obilježenim stazama: tu je 12 brdskih ruta, šest ruta za cikloturiste i 13 staza za cestovni biciklizam.

Zahvaljujući cjelogodišnjoj blagoj klimi, idealnom vjetru i prekrasnim krajolicima, Istra je odredište koje vole paraglideri, a najpoznatije uzletište je u Buzetu. Posebna je atrakcija zip-line iznad Pazinske jame!

Mljet

Vjerojatno najzeleniji hrvatski otok smješten na samom jugu zemlje vegetacijom doslovno mami na adrenalin i fizičku aktivnost. Možete ga cijelog obići biciklom, staze su odlično uređene, a jako ga vole i planinari.

Otok ima stazu dugu 43 kilometra za brdsko pješačenje koja je označena cijelim putem i vodi od Pomene do Sobre preko Goveđara, Blata, Rogovića, Babina Polja i Velikoga grada.

Pješačenje tom stazom nagrađuje avanturiste prekrasnim pogledom na Biokovo, Pelješac, a pogled za vedrog dana puca sve do Lastova.

Izvor: 100posto.hr