Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najbolja godina za češnjak do sada

Proizvođači očekuju dobru zaradu, a kako je to jedna od najprofitabilnijih kultura, na poljima su organizirali i danonoćne straže. Sve što proizvedu već je prodano.

Počela je berba češnjaka, a prve glavice pokazuju da će 2017. godina biti zapamćena kao najbolja do sada. Klimatski uvjeti išli su na ruku proizvođačima – češnjak je zdrav i krupan, a njegov opojni miris širi se s polja.

Proizvođači očekuju dobru zaradu, a kako je to jedna od najprofitabilnijih kultura, na poljima su organizirali i danonoćne straže. Požutjeli listovi znak su da je češnjak spreman za vađenje. “Pa već kad se vidi da se osuši perje, onda se već vidi i kad je vrijeme, po vremenu – kada se posadi ujesen, onda se u šestom mjesecu već može vaditi”, kaže Milica Novosel, sezonska radnica.

Berbom od 6 sati ujutro berači će preduhitriti vrelo sunce. Posao nije težak kad je godina – najbolja do sada. “Već u zadnjih 15-ak godina koliko se bavimo intenzivno ovom proizvodnjom, ovo je zapravo, čini mi se, najbolja godina”, kaže Pero Zovko, proizvođač češnjaka.

Proizvođača je svake godine sve više. Zadruzi Češnjak iz Cerića pridružili su se članovi iz cijele kontinentalne Hrvatske, a raste i broj hektara. “Imamo 70 hektara, što je drastičan skok u odnosu na prošlu godinu, kad ih je bilo 19”, kaže Mara Čuljak, upraviteljica zadruge Češnjak. Sve što proizvedu već je prodano, jer domaćeg češnjaka nema dovoljno.

Prilog Nove tv pogledajte ovdje