Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najbolji OPG u Hrvatskoj imaju Anja i Mijo Pranjić iz Drenovaca pokraj Županje

Anja i Mijo Pranjić vlasnici su najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, objavljeno je na sinoćnjoj svečanoj dodjeli nagrada za najbolji OPG, održanoj na Seoskom turizmu “Kezele” u Šumećanima nedaleko od Ivanić – Grada.
Nagrade se dodjeljuju u sklopu projekta “Zlata vrijedan”, a organizatori su već četvrtu godinu zaredom “Večernji list” i Ministarstvo poljoprivrede, s ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje te života i rada na selu.

Uzgoj muznih krava

Na izboru svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno gospodarstvo. Predstavnik Krapinsko – zagorske županije bio je OPG Mario Krog, koji se bavi uzgojem pataka i koza. Ovogodišnji pobjednici, članovi obitelji Pranjić iz Drenovaca nedaleko od Županje, bave se uzgojem muznih krava čije mlijeko prerađuje u sir. Od poljoprivrede živi njihova sedmeročlana obitelj, a za osvojeno prvo mjesto, Pranjići su dobili nagradu od 30 tisuća kuna. I druga nagrada, ona od 20 tisuća kuna, otišla je u Slavoniju, obitelji Zdunić iz Divoševaca, proizvođačima mlijeka.

Mlada nada

Vinar i maslinar Radoslav Županović iz Kruševa u primoštenskom zaleđu osvojio je treću nagradu – 10 tisuća kuna, dok je najboljom mladom nadom u poljoprivredi proglašen svinjogojac iz Beravaca Josip Lučić, koji je također nagrađen s deset tisuća kuna. Čitatelji “Večernjeg lista” najboljim su proglasili OPG Franca Deškovića, čija obitelj u Istri proizvodi vino, suhomesnate delicije i maslinovo ulje.

Izvor: Zagorje international