Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Osječanka dobila nagradu za najbolji znanstveni rad iz područja medicine

Znanstvena nagrada ‘‘Borislav Nakić‘‘ za najbolji znanstveni rad iz područja medicine objavljen u 2018. godini, a koja je namijenjena mladim znanstvenicima do 35 godina prije mjesec dana uručena je mladoj znanstvenici Medicinskog fakulteta u Osijeku doc. dr. sc. Aniti Matić.

Ova Osječanka iza sebe ima brojna istraživanja i niz nagrada, no ova nagrada posebno je priznanje i njoj i osječkom Medicinskom fakultetu. Riječ je o istraživanju pod naslovom ‘‘High salt intake shifts the mechanisms of flow-induced dilation in the middle cerebral arteries of Sprague-Dawley rats‘‘ objavljenom u časopisu American journal of physiology heart and circulatory physiology.

Prema izvješću o citiranosti JCR (Journal Citation Report) časopis je rangiran u Q1 kvartili, uz čimbenik odjeka za 2017. Riječ je o istraživanju koje kombinacijom funkcionalnih studija (izolirane moždane arterije) i molekularnim studijama detaljno opisuje ulogu i posljedice visokog unosa soli na proširenje krvnih žila, točnije moždanih arterija, te na taj način predstavlja originalan doprinos znanosti. Cilj je bio razjasniti posljedice kratkotrajne visokoslane dijete na mehanizme protokom posredovane dilatacije središnje moždane arterije te ulogu ključnih gena i oksidativnog stresa u navedenim procesima. Studija je provedena na animalnom modelu Sprague-Dawley štakora. Rezultati su pokazali kako akutna (tjedan dana) konzumacija visokih koncentracija soli narušava, o endotelu ovisnu, protokom posredovanu dilataciju u moždanim krvnim žilama te kako je ovisnost isključivo o razini dostupna dušikovog oksida. Ovi podaci prvi put pokazuju kako su mehanizmi protokom posredovane dilatacije različiti u uvjetima unosa niske i visoke koncentracije soli. Ovo je važno istraživanje jer se primjerice kod visokog tlaka razina krvnih žila proširuje, a kod visokog unosa soli to nije moguće te može doći do moždanog udara. U slučaju visokog unosa soli problemi na moždanim arterijama nastaju i prije negoli mi primijetimo da se nešto događa, točnije prije negoli dobijemo visoki tlak, objašnjava doc. Matić.

Ovo istraživanje dio je doktorske disertacije mlade znanstvenice koje je završeno 2016. godine, a upravo iz njega objavljen je i znanstveni članak iz doktorske disertacije pod nazivom “Attenuated flow-induced dilation of middle cerebral arteries is related to increased vascular oxidative stress in rats on a short- term high salt diet”, koji je također nagrađen nagradom “Vatroslav Florschutz” za najbolji znanstveno-istraživački rad u kalendarskoj godini 2016., koji dodjeljuje Medicinski fakultet Osijek.

Navedena znanstvena istraživanja provedena su u sklopu doktorske disertacije pod nazivom ‘‘Uloga oksidativnog stresa u razvoju poremećenog vaskularnog odgovora pod utjecajem visokog unosa natrijeva klorida kod Sprague-Dawley štakora‘‘, doc. dr. sc. Anite Matić, pod mentorstvom prof. dr. sc. Ines Drenjančević.

Zanimljivo je da je Anita zapravo prehrambeno-tehnološki inženjer, koji je svoju ljubav prema znanosti osvijestila još u srednjoj medicinskoj školi, gdje je polazila smjer znanstveno-laboratorijskog tehničara, a nakon završenog fakulteta svoju je znanstvenu karijeru uspješno nastavila na Medicinskom fakultetu u Osijeku na Katedri za fiziologiju i imunologiju.

SAMO 33 GODINE I “HRPA” NAGRADA

Osim navedenih nagrada, ova 33-godišnjakinja dobitnica je i nagrade za oralnu prezentaciju na 1stIntDoctWorkshop u Pečuhu, 2012., Erasmus stipendije, nagradu Veleučilišta ‘’Lavoslav Ružička’’ Vukovar za najboljeg nastavnika i suradnika za ak. god. 2016./2017., te velikog broja stipendija za sudjelovanje na kongresima (Stipendija Interuniverzitetskog centra Dubrovnik 2011. za sudjelovanje na 11th EFCC Continuous Postgraduate Course in Clinical Chemistry, Stipendija za sudjelovanje na Hypertension 2014., Atena, Grčka, Stipendija za sudjelovanje na FEPS2014, Budimpešta, Mađarska). Autorica je i suautorica na velikom broju znanstvenih članaka i kongresnih sažetaka. Voditeljica dvaju projekta financiranih od strane Medicinskog fakulteta Osijek (VIF2017-MEFOS-6 I VIF2018-MEFOS-7) i međunarodnog projekta Bohdan Malaniak CSMC-RECOOP2017 te je tijekom godine bila suradnica na velikom broju projekata (neki od istaknutijih su HRZZ, Znanstveni centar izvrsnosti…). Svake godine aktivno sudjeluje u promoviranju znanosti u sklopu Festivala znanosti, a, osim toga, 2011. godine sudjelovala je u finalu popularnog Famelaba.

Nefreteta Z. Eberhard/Glas Slavonije