Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otpisi i odgode poreza za tvrtke, naknade za radnike 4000 kuna

Predsjednik vlade Andrej Plenković danas je predstavio novi paket mjera pomoći gospodarstvu za suzbijanje utjecaja pandemije koronavirusa.

“Riječ je o suzbijanju krize zbog koronavirusa, najveće krize kakvu svijet pamti posljednjih godina. Za nas je ovo najveća kriza od Domovinskog rata”, kazao je Plenković.

“Rekao sam da smo u ratu protiv korone i panike, napada na naša radna mjesta. Situacija je teška i zahtjevna i nitko ne može procijeniti koliko će ovo trajati. Utjecala je na promjenu naših života preko noći i znam da nikome nije lako”, dodao je Plenković.

“Izbor koji je bio pred nama je – spašavanje života i odustajanje od našeg načina života do sada. Mi imamo jasan odabir, a to je da spašavamo živote. Kada gledam koliko smo zrelo pristupili u smislu dinamike i praćenja epidemije, pravodobne pripreme i reagiranja na pravi način, možemo reći da smo reagirali učinkovito, brzo i da za sada držimo pod kontrolom dinamiku i brzinu zaraze”, rekao je premijer.

“Ništa nam nije važnije od zdravlja i moramo pokazati odgovornost i solidarnost i snagu”, dodao je.

Dodao je da apelira na sve da budu strpljivi i da pruže povjerenje svima koji se trude da smanje rizik zaraze.

“Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je važan jer su prve procjene razmjera veće od one iz 2008.”, rekao je.

Nove mjere – odgode i otpis plaćanja poreza

“Mi smo stoga odlučili izaći s još jednim paketom mjera, premda znamo da smo dosad učinili sve da budemo otporniji na vanjske šokove i krize”, rekao je Plenković.

1. mjera – “Odlučili smo sada, kao vlada, čvrsto stati iza radnika. Potpora koja se već koristi za 400.000 ljudi da se podigne na 4000 kuna neto. Država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1460 kuna po zaposlenom”, otkrio je Plenković. “Ta mjera se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike”, rekao je.

2.mjera – Tvrtke koje imaju pad prihoda viši od pedeset posto bit će u potpunosti, od travnja do lipnja, oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto dobit će odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 mjeseca bez kamata. Tvrtke koje imaju prihode iznad 7,5 milijuna kuna bit će oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.

Odgoda plaćanja PDV-a

3. mjera – PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdanom računu. “To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a”, rekao je.

“Idemo s onim što smo već za male imali ranije, sada ovu mjeru imamo za sve. To ne znači da oslobađamo obveze plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu”, kazao je Plenković.

Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni za funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda.

4.mjera – Javni naručitelji će nabavljati najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske prozvodnje ili prerade. Izvanrednom mjerom otkupit će se svi viškovi mlijeka kod domaćih mljekara.