Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvorena prva ljekarna u kojoj ćete na recept dobiti – pjesmu

U malenom britanskom gradiću Shropshire, pjesnikinja Deborah Alma odlučila je otvoriti pjesničku ljekarnu, jer vjeruje da u slučaju duševnih problema, nijedan lijek nije ni do koljena – pjesmi.

Deborah Alma posljednjih je šest godina vodila “Hitnu pjesničku službu” te po školama, festivalima i brojnim događanjima, iz ambulantnih kola prepisivala pjesme kao lijekove za duševne probleme. No, kada je primjetila prekrasan dućančić u Shropshireu, odlučila je sa svojim partnerom, također pjesnikom Jamesom Sheardom, tamo otvoriti prvu svjetsku pjesničku ljekarnu.

U “ljekarni” knjige je organizirala prema raspoloženjima, točnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti. U ljekarni nudi i poetske konzultacije, na kojima “pacijentima” postavlja pažljivo osmišljena pitanja te im kao lijek – prepisuje pjesmu.

– Mislim da je to posebna vrsta vještine, izabrati pravu pjesmu za neku osobu nakon što s njima porazgovarate i malo ih upoznate – rekla je Alma koja je ideju za liječenje poezijom dobila nakon rada s pacijentima koji pate od demencije.

– Primjetila sam kako poezija može sasvim promijeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo slušati. I prije nego što sam počela ovo raditi, prijatelji koji bi patili od slomljenog srca su često znali doći kod mene na šalicu čaja i prigodnu pjesmu – kaže pjesnikinja.

Izvor: Vecernji.hr