Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvorene prijave za besplatne edukacije za barmene

Kroz EU projekt ILUS  Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“, ustanova Grada Umaga,  provodi besplatni program osposobljavanja za poslove barmena. Prve besplatne edukacije vrijednosti 811,9 tisuća kuna završile su krajem prošle godine, za 15 polaznika, a trenutačno traju upisi u novu grupu barmena za koje edukacija kreće 3. veljače i završavaju početkom travnja. Prijave se primaju do kraja mjeseca.

Za ovaj program moguća je i nadogradnja novim programima osposobljavanja za kojim postoji potreba u sektoru ugostiteljstva i turizma. Općenito, kaže ravnateljica Učilišta Tatjana Vujić, ‘smatramo da je neophodno jačati kompetencije ne samo nezaposlenih osoba, već i osoba zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu te se nadamo uspješnoj suradnji s ovim sektorom u budućnosti.’

Temelj za izradu projekta ILUS, kaže, bila je Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije koja kao ranjive skupine definira žene i mlade od 15 do 29 godina, njihovim uključivanjem u programe osposobljavanja i radionice za uspješno kreiranje karijere.

– Naša ustanova željela je doprinijeti putem razvoja i realizacije novih programa osposobljavanja za barmene i sobarice koji će besplatno pohađati nezaposlene osobe. Dinamika rada određena je samim projektom, a kako je isti  krenuo u ožujku 2019. i trajao do listopada 2019.  bavili  smo se projektnim aktivnostima koje su podrazumijevale izradu dva programa osposobljavanja (barmeni i sobarice) njihovu verifikaciju pri MZO RH, putem natječaja smo odabrali stručne kadrove koji će provoditi nastavu,  izvršili smo adaptaciju učionice, nabavku svega potrebnog za praktikum za barmene i na koncu odradili smo upise  polaznika za jednu grupu barmena i jednu grupu sobarica – kaže Vujić.

Osim besplatne edukacije u struci, polaznici imaju i pojačano učenje jednog stranog jezika po izboru, a riječ je o stranom jeziku za ugostiteljsku struku, kroz projekt imaju osiguran plaćen zdravstveni pregled i refundaciju  putnih troškova, ukoliko nisu s područja Grada Umaga.

(Izvor: Gradonacelnik.hr; L.K.)