Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Paški ekstra stari sir je najbolji sir središnje i istočne Europe!

Natjecanje u Londonu specifično je po tome što smo dobili najveći broj nagrada za razne sireve i potvrdilo da je paški sir elitni proizvod, kaže Gligora.

Hrvatski sirevi opet su među najbolje ocijenjenima na najpoznatijoj svjetskoj smotri World Cheese Awards za 2017. godinu, koja se u konkurenciji više od 3000 sireva iz 35 zemalja održava u Engleskoj, u sklopu sajma Taste of London.

Priznanja su dobili Sirana Gligora, Paška sirana i Agrolaguna. Ovaj je put u Kolan na otoku Pagu preko Sirane Gligora došlo čak devet medalja, od čega četiri zlata. U kategoriji 100 posto ovčjih sireva zlatni su Paški ekstra stari iz 2016. i Likotin sir iz mošta, a u kategoriji sireva iz više vrsta mlijeka bivši dvostruki trofejist WCA – Dinarski sir i Liburjan, sir iz mješavine tri vrste mlijeka. Od ostalih nagrada srebro su dobili Paški sir iz 2017. i Paški iz maraske (u kategoriji tvrdi ovčji sirevi) te Kozlar ekstra zreli (kategorija tvrdih kozjih sireva). Broncu su dobili sir s tartufima Kupidov sir (aromatizirani sirevi) i miješani sir Žigljen.

No, najveća je nagrada hrvatskim proizvođačima na ovom natjecanju Trofej za najbolji sir središnje i istočne Europe, koji je dobio Gligorin Paški sir ekstra stari.

Od zemalja koje su se natjecale u toj skupini treba navesti Njemačku, Austriju, Slovačku, BiH, Srbiju, Estoniju…

Ovo je natjecanje specifično po tome što smo dobili dosad najveći broj nagrada za razne sireve, ali je to isto tako još jedna u nizu potvrda da paški sir zbilja pripada eliti svjetskih gastroproizvoda. Vrlo smo zadovoljni što je ovo natjecanje pokazalo da su i naši novi proizvodi, poput Liburjana i Likotinog sira, u samom svjetskom vrhu po kvaliteti. Hrvatski proizvođači sireva iz godine u godinu dobivaju sve bolje ocjene, i to nam može svima biti poticaj da nastavimo ulagati u kvalitetu proizvoda te da se s njima ne bojimo izaći na svjetska tržišta – rekao nam je Šime Gligora.

Na istom natjecanju Agrokorova i Agrolagunina sirana Špin iz Poreča osvojila je četiri medalje. Zlato je dobio miješani Istarski sir u orahovu lišću, srebrne su medalje osvojili miješani Istarski sir i Istarski sir s muškatom ruža, a broncu Gran Istriano.

Izvor: Jutarnji List