Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poduzetnicima besplatna struja iz solarne elektrane, prvi u Slavoniji uveli LED rasvjetu, reciklažno dvorište radi u tri smjene, kreću u gradnju eko toplane na biomasu…

Osim po korištenju EU fondova, Grad Belišće proteklih se godina etablirao i kao primjer dobrih praksi i projekata na području ekologije i obnovljivih izvora energije kojima, korak po korak, idu ka svom cilju – energetskoj neovisnosti grada. Nije nas stoga začudilo što su u našem izboru Najboljih gradova izborili mjesto u finalu Eco-city kategorije.

Belišće, tako, EU novcem gradi solarne elektrane, pa njihovi poduzetnici u Poduzetničkom inkubatoru imaju besplatnu električnu energiju, a planiraju izgraditi i eko toplanu na biomasu. Proveli su četiri velika projekta energetske obnove ukupno vrijedna preko 100 milijuna kuna, kontinuirano provode edukacije o održivom gospodarenju otpadom, svim su građanima omogućili pristup reciklažnom dvorištu, a modernizacijom javne rasvjete godišnje uštede 82% električne energije.

Plan gospodarenja otpadom uveli su još 2017. godine, a uveli su i Akcijski plan energetski održivog razvitka, sve kako bi do 2020. godine smanjili emisiju CO2 za više od 20%.

Grad Belišće je, naime, postavljanjem LED rasvjete postao prvi grad u Slavoniji i Baranji, te jedan od prvih u čitavoj Hrvatskoj, koji je projektom energetski učinkovite javne rasvjete obuhvatio sva prigradska naselja, u što su uložili gotovo 4 milijuna kuna.

‘Postotak javne rasvjete je 100 % u vlasništvu Grada Belišća, a posebno naglašavamo da smo jedan od prvih gradova u RH koji je u cijelosti u svim svojim naseljima za javnu rasvjetu postavio energetski učinkovita LED rasvjetna tijela, kojima se već sada bilježi ušteda električne energije za više od 82 %’, poručili su nam iz Grada.

Uz to su svim građanima omogućili  pristup reciklažnom dvorištu koje radi u tri smjene, zelenim otocima te spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada sustavom ‘od vrata do vrata’. Na području grada, naime, postoji jedno stacionarno reciklažno dvorište u čije se opremanje uložilo 1,5 milijuna kuna te ima mogućnost odvajanja 38 vrsta otpada.

Projektom R-SOL-E, koji je dobio i međunarodno priznanje, postavili su pet solarnih elektrana na zgrade u vlasništvu Grada (gradski bazen, dječji vrtić, gradska uprava, zgrada policijske postaje i zgrada NK Belišće),  koje proizvode 200.000 kwh električne energije za potrebe javnih ustanova. Na Poduzetničkom inkubatoru ‘Polet’ izgradili su, pak, solarnu elektranu kojom je poduzetnicima osigurana besplatna električna energija tijekom cijele godine. Osim toga, elektrana ima i inovativno rješenje – ugrađenu aplikaciju koja raspoređuje električnu energiju korisnicima ovisno o intenzitetu proizvodnje i potrošnje. Ovaj projekt vrijedan je 453 tisuće kuna, od čega je 60 posto sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali dio Grad Belišće.

Projektom R-SOL-E II planiraju, pak, ugraditi još sedam novih solarnih elektrana na gradske zgrade, te uspostaviti novi centar za energetsku učinkovitost.

Kad su obnovljivi izvori energije u pitanju, planiraju i izgradnju eko toplane na biomasu koja će se nalaziti u Gospodarskoj zoni ‘Kod pruge’. Za ovaj projekt već imaju gotovu studiju izvodivosti.

‘U početku bi se proizvedene količine toplinske energije usmjeravale prema gospodarskim subjektima, zatim prema objektima javne namjene te naposljetku prema kućanstvima. Konačan cilj projekta je učiniti grad energetski neovisnim’, kažu nam iz Grada.

U Belišću se posebna pažnja pridaje i edukaciji građana. Tako sustavno dijele letke, na web stranicama komunalnog poduzeća Kombel d.o.o. nalaze se informacijsko-edukacijski članci o gospodarenju otpadom, a s općinom Marijanci provode i projekt ‘Jasno i čisto’.

-Grad Belišće u suradnji s Općinom Marijanci provodi i projekt Jasno i čisto koji je odobren od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a s ciljem educiranja građana za rješavanje problema gospodarenja otpadom. Predviđena je provedba ukupno deset izobrazno-informativnih aktivnosti od kojih sedam obveznih za dvije ciljane skupine javnosti – svi građani i predškolska i školska djeca te tri preporučene aktivnosti za ciljanu skupinu predškolske i školske djece – rekli su nam iz Grada, ističući kako su projektne aktivnosti usmjerene na sprječavanje nastanka otpada, njegovo odvojeno prikupljanje, kućno kompostiranje i ponovnu upotrebu predmeta.

Također provode i edukacije potem interaktivnih radionica u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, a u sklopu projekta ‘Jasno i čisto’ su organizirali i školska natjecanja na temu razdvajanja otpada.

Svojim su građanima osigurali i 15 bicikala, postavili su i punionicu za električna vozila čiji će se broj naredih godina, kako najavljuju iz Grada, i povećavati. U planu im je, također, nabava ekološki prihvatljivih specijaliziranih vozila za gradsku upravu i poduzeća, i to kroz projekt Intereg CBC Hrvatska-Srbija.

(J.L.)/Gradonacelnik.hr