Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poljoprivrednicima još 300 mil. kuna iz EU fondova

Raspisana su dva nova natječaja za poljoprivrednike putem kojih im je na raspolaganju 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaje za “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”, a što je tzv. mjera 4.2.1. Iz Agencije ističu da se jedan se natječaj pritom odnosi na mikro, male i srednje korisnike, s ukupno raspoloživim iznosom javne potpore od 180 milijuna kuna, a drugi s iznosom od 120 milijuna kuna namijenjen je korisnicima iz kategorije velike tvrtke.

Cilj natječaja je povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Korisnici oba natječaja mogu biti fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda s tim da najmanje godinu dana budu u Upisniku poljoprivrednika. Na natječaj se mogu prijaviti i proizvođačke organizacije. Sufinanciranje po pojedinom projektu iznosi najviše 50 posto, dok se iznos moguće potpore kreće od 15.000 do tri milijuna eura za sektor prerade mesa i mlijeka, odnosno dva milijuna eura za ostale sektore.

Za početnike je najviši iznos potpore ograničen na 200.000 eura po projektu. Dozvoljeni troškovi su građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu proizvoda, odnosno sabirališta za sakupljanje i preradu otpada i ostataka. Sufinancirat će se također kupnja gospodarskih vozila, poljoprivrednih strojeva i opreme te kupnja zemljišta i objekata radi realizacije projekta.