Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi eko-vrtić po mjeri svakog djeteta – od sporta i engleskog, ritmike, glume i baleta, do posebnih programa za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

Dječji vrtić Lojtrica od samog osnutka njeguje inkluzivni pristup djeci s teškoćama u razvoju, što podrazumijeva stvaranje uvjeta u kojima će sva djeca biti jednako prihvaćena. U tom smislu svi zaposlenici vrtića jednako su odgovorni i uključeni u inkluzivni proces, a fokus nije na teškoćama već na okruženju koje se može mijenjati i prilagođavati svakom pojedincu.

Grad Velika Gorica, koja je među vodećim po ulaganju u obrazovanje, 2015. godine je uložio 25 milijuna kuna u gradnju ovog prelijepog i bogato opremljenog vrtića. Vrtić je izgrađen kako bi se riješio problem nedovoljnog kapaciteta i neadekvatnog smještaja djece na području grada.

Vrtić ima 11 odgojnih grupa (7 vrtićkih i 4 jasličke),  a ukupno je u njega upisano 210 djece. Inače, DV Lojtrica uz ovaj moderni objekt u Velikoj Mlaki ima još 5 područnih objekata i sveukupno je u vrtić upisano 450 djece u 22 odgojne skupine. O djeci brine 109 zaposlenika, od toga 56 odgojitelja s kompletnim stručnim timom.

U DV Lojtrica uz redovni 10-satni program postoji još niz dodatnih, također cjelodnevnih programa koji pokrivaju različite interese i afinitete djece rekla je ravnateljica Ljuba Brnadić za portal gradonačelnik.hr

Tu su, tako, cjelodnevni 10-satni program ranog učenja engleskog jezika (2 grupe), cjelodnevni 10-satni sportski program (1 grupa), te cjelodnevni 10-satni alternativni Montessori program (1 grupa). Uz to, vrtić ima suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanje i za  provođenje cjelodnevnog 10-satnog glazbeno-scenskog programa.

Što se tiče kraćih programa, u vrtiću se provodi program rada s potencijalno darovitom djecom (1 grupa), program za podršku roditeljima „Rastimo zajedno“, CAP program (program prevencije nasilja nad djecom), kraći program ranog učenja engleskog jezika (2 grupe), kraći sportski program (2 grupe), kraći program ritmike i plesa s elementima klasičnog baleta (1 grupa), te kraći program „Igrom do škole“ za djecu iz sociodeprivirane sredine (1 grupa). Tu je, također, i program predškole za djecu koja nisu obuhvaćena redovnim programom.

Dječji vrtić Lojtrica uključen je u mnogobrojne aktivnosti i projekte za koje je dobio priznanja i zahvale.

Tako su 2013., kao prvi velikogorički vrtić stekli status Međunarodne Eko škole,  te se redovito uključuju u brojne projekte vezane uz odgoj i obrazovanje za održivi razvoj. Sudjelovali su tako u međunarodnom projektu „We Eat Responsibly“ (Mi jedemo odgovorno), vrtiću je 2016/17. uručen Wrigley certifikat za provođenje kampanje „Za manje otpada“, a 2018. su dobili i priznanje „Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj“.

U listopadu 2019. na temelju sudjelovanja u međunarodnom projektu „Say Hello to the World“ naš vrtić je dobio titulu Tolerantan vrtić i zastavu tolerantnog vrtića koja s ponosom vijori ispred objekta u Smendrovićevoj 9, Velika Mlaka.

‘Dječji vrtić Lojtrica od samog osnutka njeguje inkluzivni pristup djeci s teškoćama u razvoju, što podrazumijeva stvaranje uvjeta u kojima će sva djeca biti jednako prihvaćena. U tom smislu svi zaposlenici vrtića jednako su odgovorni i uključeni u inkluzivni proces, a fokus nije na teškoćama već na okruženju koje se može mijenjati i prilagođavati svakom pojedincu. Naš novi vrtić je za svako dijete i po mjeri svakog djeteta. Danas smo prepoznatljivi kao inkluzivni vrtić i kao vrtić dobre prakse koji prezentira svoja dostignuća u Ustanovi, Gradu, Županiji, regiji te na državnoj i međunarodnoj razini i tako afirmira Vrtić i promovira Grad Veliku Goricu’, ističe ravnateljica i zaključuje kako zbog svega navedenoga njihov vrtić itekako zaslužuje osvojenu titulu u natječaju „Najljepši vrtići Hrvatske“.

Izvor: Gradonacelnik.hr; Foto: Gradonacelnik.hr