Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi put u povijesti Miss Universe je tamnoputa žena, naša Mia u Top 5 iz Europe

S nedjelje na ponedjeljak ispisana je povijest – 26-godišnja Zozibini Tunzi iz Južne Afrike nova je Miss Universe, i to kao prva tamnoputa pobjednica ovog izbora. Ni Hrvati ne moramo biti nezadovoljni, naša ljepotica s Korčule Mia Rkman svrstala se među top 20 najljepših djevojaka na svijetu, ali i među čak pet najljepših Europljanki.

Zozibini Tunzi (26) u nedjelju navečer u Atlanti je okrunjena krunom Miss Universe – osim ljepotom može se pohvaliti i nesebičnim aktivizmom, a fokus njezina zalaganja je borba protiv rodno uvjetovanog, ali i svih oblika nasilja. “Odrasla sam u svijetu u kojem svaka žena izgleda kao ja, ima kožu i kosu koja se nikad nije smatrala lijepom”, rekla je u zadnjem odgovoru, “Mislim da je vrijeme da to prestane – danas”, rekla je odlučno.

Zozibini društvene mreže koristi kao platformu za razvijanje mišljenja protiv diskriminacije te je zagovornik prirodne ljepote i ohrabruje žene da budu prirodne i ono što jesu.

Nakon preliminarnog natjecanja, koje uključuje intervju sa članovima žirija te predstavljanje u kupaćim kostimima i večernjim haljinama održanom dva dana prije finala odabrano je po 5 predstavnica iz Europe, pet iz Afrike/Azije, pet sa američkog kontinenta i još pet najuspješnijih neovisno o kontinentu s kojeg dolaze nazvanih ”wild cards”. Među dvadeset najljepših plasirale su se: Indonezija, Južna Afrika, Vijetnam, Nigerija, Tajland,Albanija, Francuska, Island, Hrvatska, Portugal, Portoriko, Peru, Dominikanska Republika, Meksiko, USA, Filipini, Venecuela, Indija,Brazil i Kolumbija.

Nakon natjecanja u kupaćim kostimima natjecanje su kao Top10 nastavile USA, Kolumbija, Portoriko, Južna Afrika, Peru, Island, Francuska, Indonezija, Tajland i Meksiko.

One su potom prošle ocjenjivanje u večernjim haljinama da bi u Top5 bile proglašene Meksiko, Tajland,Kolumbija, Portoriko, Južna Afrika.

Nakon razgovora sa žirijem i odgovora na pitanja među missicom je okrunjena lijepa Zozibini Tunzi  dok je njezinom  prvom pratiljom proglašena Portorikanka Madison Anderson, a drugom pratiljom Meksikanka Sofia Aragon.

Program je vodio Steve Harvey te nekadašnja Miss Universe Olivia Culpo, poznata infuencerica i modna ikona i Vanessa Lachey . U ocjenjivačkom sudu finala bile su redom uspješne žene Gaby Espino, Bozoma Saint John, Cara Mund, Sazan Hendrix, bivša Miss Usa Crystle Stewart i bivše Miss Universe Paulina Vega i Riyo Mori Miss Universe , a nastupila je Ally Brooke.

Izvor: Glorija.hr; Foto:  Miss Universe Organisation / Miss Universe Organization