Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ralice iz Kalinovca idu u Norvešku, Njemačku i Ukrajinu

Jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka RASCO iz Kalinovca, ovih dana isporučuje 75 strojeva za zimsko održavanje prometnica (snježni plugovi i posipači soli) u Norvešku te čak 100 strojeva u Ukrajinu. Uoči početka zimske sezone, tvrtka je isporučila i 21 posipač soli njemačkim komunalnim službama te četiri snježna pluga minhenskom aerodromu.

 
Specifičnost ovih plugova je što su posebno namijenjeni čišćenju aerodromskih pisti i široki čak 6,5 metara, što je dvostruko šire od uobičajenih ralica kakve viđamo na prometnicama svake zime.

– Nije mala stvar kad norveški profesionalci za održavanje cesta koji su navikli na snijeg i led i do 8 mjeseci u godini ili jedna od najvećih europskih zračnih luka poklone povjerenje proizvođaču zimske opreme iz mediteranske države. Tu svakako spadaju i tvrtke za održavanje prometnica u Rusiji koje su već godinama naš kupac. To znači da smo se na vrlo konkurentnom tržištu u protekla tri desetljeća uspjeli dokazati svojom kvalitetom i širokim asortimanom proizvoda gdje kupci na jednom mjestu dobivaju kompletno rješenje za vozila koja se koriste u održavanju svih vrsta prometne infrastrukture, neovisno radi li se o kamionima, višenamjenskim vozilima ili traktorima – ističe predsjednik uprave Ivan Franičević dodajući kako su na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i Mađarske već godinama vodeći dobavljač opreme za održavanje prometnica.

RASCO više od 70 svojih proizvoda izvozi u preko 40 zemalja na pet kontinenata i 80 posto prihoda ostvaruju od izvoza. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji zapošljavaju ukupno 400 ljudi, a šire se i dalje. Prije nekoliko dana počeli su s radovima na izgradnji nove šeste hale u Kalinovcu u sklopu trogodišnjeg investicijskog ciklusa gdje će do kraja 2020. godine uložiti preko 71 milijuna kuna u značajno proširenje proizvodnih kapaciteta, povećanje energetske efikasnosti i razvoj novih proizvoda poput kompaktne čistilice LYNX koju su nedavno predstavili hrvatskoj javnosti.

Izvor: Vecernji.hr ; Foto: Komunikacijski laboratorij