Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ruđerovke dobitnice državnih nagrada za znanost

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. rujna 2019. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Među dobitnicima su i dvije znanstvenice IRB-a dr. sc. Rozelindra Čož.

Dr.sc. Rozelindri Čož-Rakovac dodjeljuje se godišnja nagrada za znanost u području biotehnički znanosti, a dr. sc. Dubravki Švob Štrac godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Kako se navodi u obrazloženju dr. Čož-Rakovac je ugledna znanstvenica IRB-a koja je tijekom svojeg dugogodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada dala veliki doprinos razumijevanju onečišćenja voda i organizama koji njoj žive.

Cjelokupnim znanstvenim opusom, a posebice u 2018. godini, postigla je izvrsne rezultate kao voditeljica projekta ‘Bioprospecting Jadranskoga mora’ te je objavila četiri znanstvena rada u ugledni časopisima Q1 kategorije, uključujući i časopis ‘Science of the Total Envoroment’ s faktorom utjecaja 4,61.

Objavljenim znanstvenim radovima u 2018. godini dr. Čož-Rakovac ostvarila je iznimno značajne rezultate u svome znanstveno-istraživačkom radu i time bitno unaprijedila razvoj znanstvenog područja kojim se bavi. Vođenjem navedenog projekta, ujedno joj je pripala glavna uloga u osvješćivanju cjelokupne javnosti o važnosti očuvanja kvalitete mora i života morskih organizama koji se koriste za dobrobit čovjeka u različitim granama industrije.

Dr. sc. Dubravka Švob Štrac osim znanstvene i nastavne aktivnosti godinama predano i uspješno radi na popularizaciji i promidžbi znanosti. Od 2004. godine kontinuirano sudjeluje u održavanju Otvorenih dana IRB-a kao vodič, predavač i demonstrator, član organizacijskog odbora te kao predsjednica u 2017. i 2018. godini.

Ujedno sudjeluju i u održavanju raznih popularnih predavanja organiziranih u sklopu Tjedna mozga i Hrvatskoj, Studentske sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Skeptika u pubu, Ljetne tvornice znanosti u Samoboru i Festivala znanosti te u medijima i sredstvima javnog priopćavanja koje se bave popularizacijom znanosti.

Docentica Švob Štrac sudjelovala je i prijavama projekata vezanih uz edukaciju i popularizaciju znanosti. U 2018. godini bila je predsjednica Organizacijskog odbora Otvorenih dana IRB-a te organizirala radionicu raspletani mozak, predavala je na 17. tjednu mozga u Hrvatskoj, na Festivalu znanosti u Zagrebu, članica je organizacijskih odbora i predavač skupa ‘STEM područje u odgojno-obrazovnom sustavu: DANAS ZA SUTRA’, predavala a je na Županijskom stručnom vijeću školskih preventivnih programa za srednje škole U Zagrebu, međunarodnoj konferenciji ‘Zdravlje i bioetika u digitaliziranom društvu’ u sklopu aktivnosti Hrvatskog društava za biokemiju i molekularnu biologiju.

Institut Ruđer Bošković upućuje čestitke dr. sc. Rozelindri Čoz-Rakovac i dr. sc. Dubravki Švob Štrac na ovom iznimnom uspjehu, uz želje za uspješan rad i u budućnosti.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Izvor: IRB.hr