Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Sada možete „pošumljavati oceane“ pretraživanjem na tražilici Ekoru

Ova inovativna nova tražilica na internetu ima za cilj čišćenje svjetskih oceana i planete putem interneta.

Ekoru je tražilica koja novac prikupljen od sponzoriranih rezultata pretraživanja koristi za financiranje dobrotvornih udruga; Za svaku internetsku pretragu izvršenu na tražilici, organizacija koristi prihod kako bi pomogla ukloniti kilogram smeća iz oceana.

Australski tehnološki inovator Ati Bakush i njegova supruga Allison dobili su nadahnuće za pokretanje projekta nakon što su se preselili u Kuala Lumpur i postali sve više zaokupljeni problemom oceana s plastikom. S obzirom na poznavanje tehnologiju i marketinga, Ekoru su pokrenuli još u siječnju.

“Shvatili smo da je najbolji način da učinimo nešto “korištenjem našeg kombiniranog skupa vještina i iskustva kako bismo stvorili Ekoru i kako bismo prikupili novac za očuvanje oceana”, rekao je Bakush u e-poruci portalu Good News Network.

„Željeli smo pronaći način na koji bi ljudi mogli pomoći bez donacije. Pretraživanje weba je nešto što svako svakodnevno radi sa svog telefona ili računala i svatko bi mogao pomoći u tome da se promijeni samo prelaskom s Googlea. ”

Iz perspektive, Google-ovi internetski poslužitelji stvaraju otprilike 500 kilograma CO2 svake sekunde .

Suprotno tome, Ekoru je sve njihove poslužitelje smjestio u podatkovne centre koji se napajaju hidro-električnom energijom . Budući da mu također treba oko 2,9 kWh energije za prijenos 1 gigabajta podataka na 3G mobilnom uređaju, Ekoru je otišao korak dalje optimizirajući svoj softverski kod za postizanje rezultata pretraživanja u manjim okvirima koji koriste manje energije.

Većinu prihoda od projekta – bez operativnih troškova – predali su dobrotvornim partnerima poput Big Blue Ocean Cleanup i Operacije Posidonia, koja je vođena na Sveučilištu New South Wales u Australiji.

“Kada smo istraživali oceanske partnere sa kojima smo radili, Big Blue Ocean Cleanup je bio savršeno pogodan jer imaju volonterske timove za čišćenje širom svijeta koji čiste oceane, obalne linije i vodene putove”, rekao je Bakush za GNN. “Osjećali smo da je važno da naši korisnici znaju da podržavaju korisnika koji ima izravan i neposredan utjecaj.”

Operacija Posidonia, s druge strane, presađuje livade morske trave – također poznate kao „plavi ponori ugljika“ – duž australskih obalnih linija i oceana.

Prema sveučilištu, morska trava može prihvatiti ugljik 40 puta brže od tropskih prašuma i pohraniti do 83.000 tona ugljika po kvadratnom kilometru.

„Bili smo iznenađeni sa tim koliko je akcija Posidonije postigla, ali i koliko se malo pažnje posvetilo morskoj travi i njenom utjecaju na borbu protiv klimatskih promjena. Posebno treba uzeti u obzir istraživanje Posidonije na tom području koje je rezultiralo izvanrednom stopom preživljavanja od 90% na presađenom oceanskom morskom travu “, kaže Bakush.

“Trenutno teško radimo na povećanju vidljivosti i zapošljavanju korisnika na tražilici”, rekao je za GNN. „Naš najveći izazov je preusmjeravanje korisnika s njihove zadane tražilice Google, ali ovo je prvenstveno problem svijesti.

Do sada su Ekoru prihvatili korisnici širom svijeta, od Sjedinjenih Država do Japana i Australije – a usluga se brzo širi na još više zemalja.