Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stručnjaci apeliraju: “Djeca bi trebala dijeliti majčinu postelju do 3. godine!”

Kad je u pitanju roditeljstvo, čini se da svatko ima mišljenje i s pravom je to tako, pogotovo ako ste sami roditelj.

Ali što je s kontroverznim temama? Postoji li pravi ili krivi način da podignete svoju djecu? Postoje li određene stvari koje biste trebali ili ne biste trebali raditi? Naravno, neke su stvari važnije od drugih. No, novi savjet koji daje pedijatar sugerira da bi djeca trebala spavati u krevetu s majkama dok ne navrše tri godine.

Dr. Nils Bergman sa Sveučilišta Cape Town u Južnoj Africi tvrdi da bi za optimalan razvoj, zdrava novorođenčad trebala spavati na majčinim prsima barem prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, on vjeruje da bi trebali ostati u krevetu s mamom i tatom sve dok ne navrše tri ili čak četiri godine.

Budući da postoji mnogo straha zbog propagande stvorene oko rizika od smrti u krevetu – stanovište da se roditelj može prevrtati i ugušiti svoje dijete – zajedničko spavanje se općenito ne savjetuje, a nedavno objavljena britanska studija otkrila je da su se gotovo dvije trećine slučajeva iznenadne dojenačke smrti ili SIDS-a (Sudden Infant Death Syndrom) dogodile kada se dijelio krevet, piše Collective evolution.

No, prema dr. Bergmanu, “Kada se beba uguši i kada dođe do iznenadne dojenačke smrti, to nije zato što je njena majka prisutna. To je zbog drugih stvari: otrovne pare, cigarete, alkohol, veliki jastuci i opasne igračke.”

Nedavna studija koja je uključivala 16 dojenčadi pratila je bebe dok su spavale u majčinom krevetu. Otkrilo se da su srca dojenčadi doživljavala tri puta manje stresa nego kad su sama spavala. Dok su bebe spavale u krevetu, imale su bolji san. U dječjim krevetićima, samo 6 od 16 beba imalo je mirni san, a kvaliteta sna bila je mnogo gora.

Dr. Bergman je nastavio objašnjavati kako promjene mozga koje uzrokuju hormoni stresa zapravo mogu otežati stvaranje odnosa i bliske veze kasnije u životu.

Druga studija objavljena u časopisu Biological Psychiatry pratila je rezultate 73 prerano rođene bebe koje su imale kontakt kožom sa svojim majkama, te još tri prerano rođene bebe koje su dobile standardnu ​​skrb u inkubatorima. Subjekti ispitivanja praćeni su tijekom 10-godišnjeg razdoblja, a rezultati su bili sljedeći:

Kod dojenčadi koja su imala kontakt s kožom sa svojom majkom povećano je autonomno funkcioniranje (respiratorne sinusne aritmije, RSA) i majčino vezivanje u postnatalnom periodu, smanjenja je anksioznost majke i poboljšan kognitivni razvoj djece i izvršne funkcije od 6 mjeseci do 10 godina.

Do 10 godina, djeca koja su imala kontakt s kožom sa svojom majkom imala su atenuirani odgovor na stres, poboljšanu RSA, organizirani san i bolju kognitivnu kontrolu. RSA i ponašanje majke dinamički su međusobno povezani tijekom vremena, što je dovelo do poboljšane fiziologije, izvršnih funkcija i reciprociteta majka-dijete u 10 godina.

National Childbirth Trust podupire dijeljenje kreveta pod uvjetom da roditelji nisu pili, pušili ili koristili drogu, da nisu pretili, kronično bolesni ili da ne pate od kronične iscrpljenosti, što bi sve moglo dovesti do njihova prevrtanja na bebu ili bi zbog toga mogli na drugi način utjecati na njihovo zdravlje.

Sve u svemu, to je vrlo kontroverzno pitanje. Mnogi su za dijeljenje kreveta, a svakako je to i bila standardna praksa prije nego što su kolijevke postale tako česte i pristupačne. Ali, važno je biti oprezan i razmotriti moguće opasnosti.

Svi znamo da bebe moraju biti mažene, da im treba dati ljubav; moraju se osjećati sigurno – i kako bi mogli to osjećati kad su sami u drugoj sobi u krevetiću?

Svaki roditelj samo radi ono za što smatra da je najbolje za njegovu bebu, ali mišljenja drugih često se suprostavljaju. Svi smo čuli te komentare poput: Oh, ne biste trebali dizati to dijete, trebate pustiti da plače, bit će razmaženo i vezano, kako će razviti svoju neovisnost?

Pa, to su bebe; one se ne mogu brinuti za sebe i moraju se drugi za njih brinuti. Prirodni je nagon majke da se brine o svom djetetu.

***

Što vi mislite o tome? Jeste li vi spavali skupa sa svojim djetetom? Jeste li ikada osjetili da je to nesigurno? Volite li više da vaše dijete spava u krevetiću? Javite nam u komentarima!

Suzana Dulčić/Atma.hr