Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Tri pekarnice daruju peciva za doručak djeci nakon zornice

Usprkos svoj, sve većoj komercijalizaciji i blještavilu kroz vrijeme adventa po hrvatskim gradovima, no sve više i manjim mjestima, ono je za mnoge i dalje vrijeme kada se za Božić prvenstveno pripremaju odlascima na mise zornice.

Nije im teško ustati se u 6 ili 6.30 da bi bili na zornici u ranih 7 sati jer, kažu mnogi, to im je tradicionalna, najljepša priprava za Božić kroz vrijeme došašća. U đakovačkoj katedrali mise zornice su u 7, a u samostanu u 6.30 sati, i subotom. Prva asocijacija na zornice su dječica okupljena oko Božje riječi. Kako bi im nakon završetka mise, na putu do kuće, odnosno škole, bio osiguran mnogima vjerojatno i prvi zalogaj toga dana jer nisu stigla ništa pojesti prije odlaska na zornicu, đakovačka župa Svih svetih, kao i časne sestre u dogovoru s tri ovdašnje pekarnice svakoga jutra osiguravaju peciva koju djeca nakon zornice mogu pojesti u prostoru župe, prekoputa katedrale.

– U dogovoru s pekarnicama “Anđel” File Lekaja, “Bakina pekara” Franke Bognar i “Žitopek” Roze Prekljušaj dogovorili smo da svako jutro, tijekom trajanja misa zornica, ispeku za djecu više od dvije stotine kiflica koje će moći dobiti, napose djeca koja idu odmah poslije zornice u školu, no vrijedi to, dakako, i za djecu koja se nakon mise vraćaju kući – kaže župnik župe Svih svetih, vlč. Tomislav Ćorluka. Dodaje da su se tri đakovačke pekarnice rado odazvale ovoj inicijativi.

– Možda neka djeca uoči zornice nisu doručkovala, a nakon mise idu u školu, pa smo ovime htjeli da u tom vremenu nešto pojedu. Dakako, odnosi se to i na djecu koja nakon zornice ne idu u školu, nego kući. Neka na putu do nje nešto pojedu – dodaje vlč. Ćorluka. Besplatna je to gesta, donacija pekarnica, s tim da su, dodaje župnik Ćorluka, spremne donirane količine i povećati, zatreba li. Svakoga jutra tri pekarnice doniraju oko 200 komada kiflica, “prstića”, slanaca…, a rekacija, odaziv djece je odličan.

Inicijativi se sa zadovoljstvom odazvala i Franka Bognar, vlasnica “Bakine pekare”.

– Dnevno doniramo 70 domaćih kiflica; u 20, odnosno 19 dana zornica bit će to ukupno nekih 1500 kiflica. Prvo se krenulo s našom i još jednom pekarom, no bilo je potrebe za još. Izrazili smo spremnost da dignemo dnevnu količinu, no rečeno je da nema potrebe, da se odazvalo još pekarnica – kaže Bognar. Župa je riješila da roditelji dolaze po peciva i odvoze ih u prostorije župe.

Na upit idu li današnja djeca kao prije na zornice, župnik Ćorluka kaže:

– Ako su redovno išli roditelji, oni na to potiču i svoju djecu. Drugima je to neizostavna navika u vrijeme došašća. Malo je u početku bilo “pobrkano” zbog štrajka prosvjetara, pa se nije išlo u školu… No još uvijek priličan broj djece ide na zornice, dnevno ih bude oko dvije stotine, nekada i nešto manje. Neka dječica subotom radije ostane spavati duže, no dobar dio djece revan je u odlascima na zornice i po kiši, i po snijegu… Vole doći, radosni su, tako se pripremaju za Božić.

Župa za dolaske na zornice dijeli mozaik-sličice, komad po komad, pa redovni dolazak znači i brže sastavljanje tog mozaika.

– Trgovina Boso za šest dolazaka na zornice djeci daruje Colu ili čokoladicu, a za što je potrebno predočiti bon. U Vinkovcima gdje ima i pizzeriju, to je i pizza – dodaje vlč. Ćorluka.

Suzana Župan/Glas Slavonije