Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Moje troje djece informatičara već imaju desetke odličja. Da su nogometaši, bili bi dočekivani kao heroji…’

Moram ih tjerati iz kuće na trčanje ili vožnju biciklom, jer najradije sjednu za računalo i rješavaju zadatke, kaže mama Diana Lendvaj piše Jutarnji List.

Vilim (18), Dorijan (13) i Dora (12), djeca Vlade i Diane Lendvaj iz Popovače, matematički i informatički su genijalci svjetske razine. Ne pamte koliko su medalja osvojili na razini županije, države, Europe, svijeta, koliko su medalja osvojili na prirodoslovnim olimpijadama i olimpijadama iz područja matematike, informatike, robotike. Njihov svijet je svijet kompjutora, teških zadataka, programiranja… To ne samo da su im ljubav i hobi, oni su u tome među najboljima u svijetu.

– Da su naša djeca nogometaši, skijaši, atletičari i da su osvojili toliko odličja, bile bi nas pune novine, na povratku s natjecanja dočekivali bi ih kao heroje, imali bi pozornost i novac. No, oni nisu najbolji s loptom, najbolji su u programiranju, matematici, robotici. Ipak, ne žalimo se, izvrsnost i znanje sve više dobivaju na cijeni i u Hrvatskoj – kaže Vlado Lendvaj.

Glavna preokupacija

– Ponekad ih moram potjerati van iz kuće, na vožnju biciklom, trčanje ili plivanje, jer najsretniji su za računalom, kad rješavaju zadatke. Što je problem teži, što je zadatak kompliciraniji, oni su zadovoljniji – kaže Diana Lendvaj, mama troje genijalaca, inženjerka geologije, trenutno bez posla. Matematičke gene i ljubav prema programiranju Vilim, Dorijan i Dora pokupili su uglavnom od oca Vlade, matematičara sa završenim PMF-om, zaposlenika Instituta za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba te osnivača i predsjednika robotičkog kluba iz Popovače.

– Djecu sam ja zarazio računalstvom. Sve je počelo s najstarijim Vilimom, sada maturantom zagrebačkog MIOC-a, koji mi je kao dijete sjedio u krilu dok sam ja radio za kompjutorom. Računalo je postalo glavna zabava, preokupacija. Srednje dijete, Dorijan, sedmaš OŠ Popovača, također je jako rano uz moju pomoć svladao osnove uporabe računala, no najzaslužniji za njegov razvoj je brat Vilim. Kći Dora u šestom je razredu OŠ Popovača i odmalena ide stopama starije braće. Ove je godine, kao učenica petog razreda, bila državna prvakinja u programiranju, prva djevojčica kojoj je to uspjelo nakon toliko godina muške dominacije – kaže Vlado Lendvaj.

Postignuća Vilima, Dorijana i Dore Lendvaj fascinantna su.

Vilim kaže da nisu važne medalje, kojih je osvojio više od 20, nego riješiti točno zadatke, otkrivati nove stvari. Sada se priprema za sljedeću informatičku olimpijadu u Japanu. Nije se još plasirao u reprezentaciju, ali je uvjeren da hoće, a kako bi što spremniji nastupio u Japanu, uči japanski u govoru i pismu. Na upit što će studirati, kaže da je to jako teško pitanje i da još nije odlučio je li to FER, PMF, matematika, kvantna fizika ili programiranje. Ima izgleda da ode i na čuveni američki MIT, no čini se da će FER ipak biti prvi izbor.

Troje djece Vlade i Diane Lendvaj iz Popovace: Vilim (18), Dorijan (13) i Dora (12), visestruki su prvaci drzave, pobjednici olimpijada znanja u informatici, programiranju, kemiji, matematici i robotici. Na slici: Vilim Lendvaj, maturant zagrebackog MIOC-a.

Nove vještine

Mlađi brat Dorijan bio je najmlađi sudionik državnog natjecanja u programiranju, na koje se plasirao već kao učenik drugog razreda, jedini tako mlad u povijesti tih natjecanja. Na kvalifikacijama za svjetsku prirodoslovnu olimpijadu (fizika, kemija, biologija) bio je najbolje plasirani učenik svoje generacije. Lani je pak bio svjetski prvak u robotici.

Sisak, 021017.
Troje djece Vlade i Diane Lendvaj iz Popovace: Vilim (18), Dorijan (13) i Dora (12), visestruki su prvaci drzave, pobjednici olimpijada znanja u informatici, programiranju, kemiji, matematici i robotici. Na slici: Dorijan Lendvaj, ucenik 7. razred OS Popovaca Foto: Mate Piskor / CROPIX *** Local Caption *** Mate Piskor / HANZA MEDIA
Dorijan Lendvaj

– Nemojte nabrajati što sam sve osvojio. Ja to i ne pamtim, to nije važno, važno je riješiti zadatke, steći nove vještine – kaže Dorijan.

Dora Lendvaj, najmlađa u obitelji genijalaca, dobro je, kažu roditelji, naučila izboriti svoju poziciju među dvojicom braće. Od vrtićke dobi sudionica je natjecanja iz informatike, natjecala se u svim razredima osnovne škole. Pohvalila se i kako je u robotičkom klubu sastavila psa robota i sama izradila program za njega te sada on sluša njezine zapovijedi baš kao pravi pas.