Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Učitelj iz Podgorice je najbolji primjer svima u regiji

Postoje profesori kojih se sjećamo, a postoje i profesori kojih se sjećamo jer su carevi, poput učitelja iz Podgorice, Save Kovačevića iz Osnovne škole Oktoih.

Da je on zaista vrhunski car koji zaista brine o svojim učenicima i da se on ne brine samo za formu, već i za suštinu, govore mnogobrojne nagrade i lijepe riječi koje za njega imaju učenici i kolege iz cijele regije, i to više nije mala stvar.

Osim što ih uči kako praviti palačinke, uči ih i da ne budu lijeni i da ne ovise o drugima, podučavajući ih da glačaju i slažu svoje stvari.

Nakon objave posta na službenoj Facebook stranici Osnovne škole Oktoih u Podgorici, gdje učenici V-2 u ovoj školi uče uz pomoć učitelja glačati majice i hlače, kroz zabavu i smijeh zapitali smo se samo jedno – tko je taj učitelj i kako uspijeva zadržati svoju djecu usredotočenima tijekom treninga za domaće zadatke?

Sava je primio nagradu Fonda za kvalitet i talente, kao i priznanja regionalnog udruženja najboljih učitelja bivše Jugoslavije, a povodom primanja ovog priznanja dao je intervju za Dan Podgorice.

„Suština našeg posla je da je učenik u središtu nastavnog procesa i da dostiže maksimum, a mi smo ti koji će osigurati te uvjete i svaki od njih može doći do maksimuma. Ne discipliniram ih, ali pokušavam ih naučiti da se sami discipliniraju. Moraju biti svjesni što njihovo ponašanje može značiti drugima i koliko ono može utjecati na druge i na sam proces učenja.

Mi (odgajatelji) smo ti koji stvaraju imidž i cjelovitost društva. Dakle, svatko od nas predstavlja sebe, ali i obrazovni sustav u Crnoj Gori. ” Danas, u doba u kojem se djeca dive Youtuberima i influenserima, djeca koja samostalno obavljaju neke osnovne kućanske poslove i imaju pritom osmijeh na licu je stvarno rijetkost.

Pritom ih ne treba tjerati, već to rade s užitkom. A kad vidite nešto takvo, stvarno je dobro što ih nagrađujete.

Možda, kažem, samo možda da je bilo više ovakvih ljudi i odgajatelja poput Save Kovačevića u Srbiji, pa čak i u cijeloj regiji, možda ne bismo imali situaciju kakvu imamo.