Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Umjesto fizičke kartice za mobitele stiže eSIM

Hrvatski Telekom je objavio kako je među prvim kompanijama u Europi s komercijalnim rješenjem koja je tehnički spremna ponuditi novu uslugu eSIM.

“eSIM predstavlja evoluciju u SIM tehnologiji (Subscriber Identity Module) putem koje telekom operatori pružaju svoju uslugu korisnicima, a zamijenit će korištenje fizičkih SIM kartica u mobilnim uređajima i omogućiti samostalnu povezivost uređajima koji je dosad nisu imali ugrađivanjem čipa koji će podržati eSIM uslugu. U novijim generacijama mobilnih uređaja fizičku SIM karticu zamijenit će čipset koji će podržavati uslugu eSIM, a koji će omogućiti podešavanje postavki za priključke pojedinačnih korisnika preuzimanjem eSIM profila na uređaje korisnika”, pojasnili su.

U pitanju je novi standard koji je globalna udruga GSMA (Global System for Mobile Communication Association) potvrdila tek krajem prošle godine.

“Taj standard predstavlja važan napredak u tehnologiji pružanja telekom usluga i usko je povezan s razvojem usluga u domeni interneta stvari (IoT), usluga za razne nosive uređaje (pametni satovi, narukvice i sl.) i pametnih vozila što će biti fokus Hrvatskog Telekoma u bliskoj budućnosti”, objavili su.

HT je, naglašavaju, prvi u Deutsche Telekom Grupi razvio tu uslugu koja će vrlo skoro postati globalni standard u ponudi pametnih uređaja.  “U narednom razdoblju u ponudi Hrvatskog Telekoma bit će sve više uređaja koji podržavaju tu uslugu”, izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma zadužena za privatne korisnike. Prodaja prvog pametnog sata koji koristi eSIM (Huawei Watch 2) očekuje se tijekom svibnja.