Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Upoznajte Vedrana Ružića “Mačka iz Voloskega”

Vedran Ružić je jedan opasni svestrani „Mačak z Voloskega“, koji nastoji povezivati različite umjetnosti, primarno glazbu i slikarstvo.

Sa Vedranom su se s Facebook page You Are The Top sastali nakon dugih i „teških“ pregovara u lijepom prostoru „Kaokakao“ u Voloskom. Gdje započeti priču o njemu? Tko je Vedran Ružić? Po čemu je on poseban? U čemu je Izvrstan?

https://www.instagram.com/vedran.ruzic/

Najbolje da krenemo od plahti s kreveta (smijeh), to je negdje sredina radnje ove zanimljive priče, nakon koje ćemo se vratiti na njezin početak. Uz sve svoje talente i vještine, oduvijek je Vedran gajio sklonost i ljubav prema crtanju i slikarstvu. Njegova djevojka je počela primjećivati da su im plahte za krevet sve kraće i kraće, pa je upitala Vedrana o čemu se radi. Nije joj želio ništa tajiti, pa je iskreno s njom podijelio svoju veliku „tajnu“ i skinuo velo misterije. Pokazao joj je svoju sliku koju je naslikao na komadu plahti koje bi odrezao za potrebe svoje umjetnosti. (smijeh)

Ostavši u pozitivnom šoku, rekla mu je: „Ovo je genijalno! Ti moraš upisati likovnu akademiju.“

Vedran se uhvatio za glavu, jer zna koliki je put prošao da postane glazbenik. Kao „mačak“ uvijek je težio više da bude u društvu zgodnih „mačaka“ nego u društvu drugih „mačora“, ali odlučivši se (uz pomoć roditelja) da nakon osnovne škole upiše elektotehniku u srednoj, našao se u „pustinji“, sa malo vode, ali bez ijedne „mačke“.

https://www.facebook.com/ruzic.vedran/

Pitao se svaki dan što mu je to trebalo, sve do dana kada ga je njegov brat Zvjezdan upoznao sa idejom da osnuje bend. Ukratko, poručio mu je da nauči svirati bas gitaru što je Vedran objeručke prihvatio i iznenađujuće brzo napredovao te je ideja o bendu zaživjela. Nakon pop-rock faze braća su krenula proučavati jazz u koji su se zaljubili.

Srednja škola se bližila kraju i Vedran se spremao da upiše Jazz konzervatorij u Klagenfurtu (Austrija), ali ta ideja nije baš dobro sjela njegovim roditeljima koji su smatrali da se od umjetnosti ne može živjeti. Kako je uvijek bio poslušno dijete nije se odupirao, te je poštivao želju svojih roditelja da bude „Gospodin čovjek“ te je tako upisao Hotelijerski fakultet u Opatiji.

Nije sve bilo tako „crno“, jer bez obzira što nije otišao studirati glazbu, na fakultetu je bilo „mačaka i mačaka“, pa se naš mačak Vedran primirio i završio fakultet. Kako mačak nema karakter psa po pitanju poslušnosti, čim je diploma bila u ruci stavio ju je na stol pred roditelje i rekao: „Ovo je za vas, a sad je red za mene“ i otišao je 2009. godine u Austriju da se usavrši u glazbi. Naučio je za vrijeme konzervatorija svirati i kontrabas, a samo godinu kasnije dobio je nagradu Status za najboljeg jazz basistu/kontrabasistu.

Nakon godina sviranja s vrsnim glazbenicima bacio se u autorske vode te je s bratom Zvjezdanom, sada već vrsnim jazz pijanistom, te iskusnim bubnjarem Tončijem Grabušićem 2015. godine snimio svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“, u izdanju „Menarta“.

https://www.youtube.com/watch?v=lFs6kPoh7Xs („Night Speaking“)

Kao i kod Tesle i njemu počinje „sijevati“ u glavi. Slike boje i zvuka isprepletene u jedno. To ga je toliko zainteresiralo da sve više obraća pažnju da se izrazi sa kistom u ruci pa tijekom zime 2013. godine u hladnom stanu na Voloskom nastaje prva slika mačke.

Treba spomenuti i njegov doprinos u ilustraciji slikovnice „Morčić“. Nakon skoro 40 godina od prvog izdanja ove slikovnice na tekst Drage Gervaisa, Vedran je dao svoj veliki obol da izađe drugo izdanje. Poput djeteta se izrazio sa svojim ekspresivnim crtežima mačaka, krovova, dimnjaka u toplim bojama punine života. Nije niti čudo da je slikovnica rasprodana u rekordnom roku, kao i prethodna „Mačak z Voloskega“ nastala u suradnji s Elizabet Jovanović koja je zaživjela i u njemačkoj verziji.

Da se vratimo na priču s početka – naš vječiti student upisuje 2013. godine, u 27. godini života Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci koju prošle godine i uspješno završava. Tijekom studija sve se više okreće apstraktnom slikarstvu te potaknut brojnim upitima je li zapravo slikar ili glazbenik prkosi zadanim okvirima i sve više povezuje svoje najdraže umjetnosti u isprepleteno klupko koje ni najspretnije mačke ne mogu odmotati. Tako je nastala i serija slika pod nazivom „Koncertualna umjetnost“, jer osim što povezuje glazbu i slikarstvo, pa prenosi glazbu na platno, sve češće i slika na pozornici tijekom koncerta. Osim toga, provodi i istraživanje među kolegama glazbenicima u kojemu ispituje kako vide boje kroz glazbenu ljestvicu te pojedine akorde.

No, da se ne zaustavi samo na povezivaju dvije umjetnosti John Kardum i Ira Tomić, riječko-bečki redatelji, pomažu mu povezati filmsku umjetnost sa jazz koncertom. Nastaje jedinstven projekt „Spirutal Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku. Prvo je snimljen gore spomenuti jazz album, a potom je uslijedilo snimanje filma u trajanju cijelog albuma. Zamisao je bila da jedna umjetnost dirigira drugoj, tako uz pomoć glazbe nastaje film, a potom film dirigira koncert. Kako autori kažu, a mi se slažemo, na ovaj način je nastao prvi hrvatski jazz film. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene osobe u vremenski distorziranim ulogama. Uz Kineski zid, Kublaj Kana, Starca s planine, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film se pojavljuju motivi imigranata, granica, ratova za naftu, medijske propagande, siromaštva, zagađenja i klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih osvrta i borbi samih autora.

https://www.youtube.com/watch?v=87t-rH7X2Hg (Spiritual Market teaser)

Na trenutak Vedrana preuzimaju snažne emocije jer dolazimo do prelijepe životne uspomene kad se prisjetio kako je na opće iznenađenje u velikoj konkurenciji vrhunskih jazz glazbenika (Matija Dedić, Elvis Stanić, Miro Kadoić, …) upravo njegov album „Spiritual Market“ osvojio nagradu „Porin“ za najbolji jazz album 2016. godine. Drugi album, prva nominacija, dvorana „Spaladium“ u Splitu, najavljivač Zoran Vakula, prijenos uživo na HRT-u i urnebes kad je izgovoreno ime pobjednika. Toliko mu je to puno značilo, da je i nakon dvije i pol godine (17.03.2017.) ponovio nama da mu je to dosada najljepši trenutak u životu. Uz Vedrana na kontrabasu, album su kreirali Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari te Mario Bočić na saksofonu.

https://www.youtube.com/watch?v=zyhf3qtSRAk („Tanac z triljun“)

Nije mu bilo dovojno što je povezao fotografiju i film sa glazbom, pa je odlučio osmisliti novi projekt pod nazivom „Libertin“. Naziv nije niti malo bezazlen, nastao je od nadimka dobivenog od strane Vedranovog prijatelja, a kao posljedica nekadašnjeg „raskalašenog“ života liburnijskog mačka koji se „skitao“ po vrtovima Opatije, Lovrana, Matulja, Ičića, …

„Libertin“ je projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti – jazz glazbe i suvremenog plesa. Ovaj više nego zanimljiv projekt sastoji se od tri dijela (čina):

Postanak, Obiteljski san i Libertin.

U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. „Postanak“ govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, „Obiteljski san“ o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a „Libertin“ o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji.

https://www.youtube.com/watch?v=-5THeAwjpiI („Libertin“)

Vedran Ružić: „To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. Inspiracija za „Libertina“ nastala je u fazi traganja za sobom i svojim izričajem, u periodu života kada si često nadjenemo ulogu koje se samo karakterno držimo, u trenucima poslušnosti prema roditeljima i unutarnjih borbi sa nama samima. Nakon ispunjenog „Obiteljskog sna“ postali smo pobornici slobode, i na takvome putu nastao je „Libertin“, projekt koji opisuje odrastanje u traganju za upoznavanjem vlastite dubine postojanja.“

Na ovom albumu postavu uz Vedrana na kontrabasu i električnom basu činu Hrvoje Galler (električne klavijature), Jaka Kopač (alt saksofon) i Adriano Bernobić (bubanj).

Kao nastavak nadograđivanja projekta „Libertin“ izradio je uz pomoć Darka Mihelića Boćota i Sanjina Gržinića nekoliko instalacija DNA strukture kao spoja života i glazbe. Utkani jedno u drugo daju životu smisao. Fotografija jedne od instalacija se nalazi na naslovnici albuma, ali također je instalacija „Libertin – DNA“ sa melodijom kompozicije postavljena u javnom prostoru ispred donedavne škole Ino Mirković u Opatiji, a uskoro će ih biti postavljeno još i više.

Vedranov „Combining arts Tour“ se nastavlja po cijeloj Hrvatskoj, pa svi vi koji ste pročitali priču o Vedranu imate priliku da posjetite neki od njegovih koncerata. Ponesite sa sobom na koncert i malo „škure“ čokolade, pa ako vam se svidi ili ne svidi koncert, slobodno naciljajte Vedrana i gađajte ga u prsa. (smijeh) Nije poklekao pred ovisnostima o kavi, nikotinu ili travi (nikad ih nije niti probao), ali je zato pao na čokoladi.

01.12.19. Lovran – Kino Sloboda,
https://www.facebook.com/events/585939212148280/

04.12.19. Zagreb – Jazz & Cabaret club Kontesa, https://www.facebook.com/events/358256168317874/

Kako se uskoro sprema na studijski boravak u europskoj „meki“ umjetnosti, njemačkom gradu Berlinu, lako je moguće da će nas uskoro iznenaditi nekim novim projektom. Koje će nijanse boje krasiti njegove nove tonove u skladbama ostaje da se vidi u bliskoj budućnosti.

Izvor fotografija: Porin, John Kardum, Ira Tomić, Nataša Alavanja

Izvor: You Are The Top