Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Video igre iz inkubatora u Novskoj igrat će se na Olimpijadi u Tokiju

S temom olimpijskih sportova video igre „VR summer sports“, osmišljenim u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska, gaming studiju „Byte Mind“, igrat će se i u Tokiju, na Olimpijskim igrama.

Biti će to veliko priznanje novljanskim gamerima i Poduzetničkom inkubatoru PISMO, a poziv je došao od Zlatka Mateše, prvog čovjeka Hrvatskog olimpijskog odbora

“Ugodno sam iznenađen, čak i oduševljen ovim što se radi u Novskoj i Sisačko moslavačkoj županji. Čestitam gradonačelniku, županu i gospodinu Čelanu, koji ja na čelu Razvojne agencije, na jednoj pozitivnoj drskosti da krenu u nešto novo i za Hrvatsku od bitnog značaja”, rekao je Mateša koji je sa suradnicima nazočio prezentaciji video igara i dodjeli Ugovora za nove poduzetnike u gaming industriji.

Osim što je Grad Novska dobio nove poduzetnike, podrška je došla od još jedne institucije, Hrvatskog olimpijskog odbora, od Zlatka Mateše, predsjednika, te kako je rekao Marin Piletić, gradonačelnik, HOO razmišlja i o pokretanju e-sport federacije.

Nakon što su završili polugodišnje učenja izrade video igara u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, svečano su uručeni ugovori o samozapošljavanju za 15 polaznika gaming edukacije. Ugovore su uručili, Ivo Žinić, župan i Mario Čelan, direktor SiMoRe.

Edukacija za Unity i Blender je besplatna, a u suradnji s HZZ-om, nezaposleni polaznici dobivaju naknadu i putne troškove, dok polaznici koji se odluče za otvaranje tvrtke, za pokrenuti vlastiti start-up, financijski dobivaju potporu u visini od 155 tisuće kuna, od HZZ-a 55 tisuća, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i 65 tisuća kuna od Grada Novske.

Do sada su uz tu pogodnost otvorene 33 tvrtke.

Na svečanom uručivanju Ugovora, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je rekao „na hrvatskom tržištu manjak je stručnjaka upravo na području gaming industriji“ te je dodao kako je HZZ u suradnji sa Županijom i SI-MO-RA-om, izdvojili 2,7 milijuna kuna, sredstva kroz mjere aktivne politike zapošljavanja.

Savjetnik pri Ministru rada i mirovinskog sustava, Luka Čirko pohvalio je ovaj projekt i najavio nove mjere za samozapošljavanje, dodajući kako su potpore za samozapošljavanje podijeljene u tri skupine, prema razvijenosti lokalne samouprave.

“Upravo što vi ovdje radite je pravi put za budućnost, pravi put da si osigurate održiv posao i održivu budućnost” rekao je Čirko.

Sisačko moslavački župan istaknuo je doprinos Mjera „da oni koji se odluče na otvaranje tvrtke mogu krenuti s vlastitim poslovima u sektoru video industrije koja se smatra jednom od najperspektivnijih i najbrže rastućih u svijetu, s velikom zaradama od igara“.

Izvor: Grad Novska