Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U Zagorju će se izgraditi prvi plivački biološki bazen u Hrvatskoj

Vrijednost čitave investicije, koja uključuje i sportske, kao i ugostiteljske sadržaje, iznosi oko 1,2 milijuna eura, a uglavnom će se financirati bespovratnim sredstvima EU i domaćih fondova prenosi Zagorje.com

Kako piše današnje tiskano izdanje Zagorskog lista, Grad Pregrada pokrenuo je projekt izgradnje prvog biološkog bazena u Hrvatskoj. Naime, riječ je o eko-bazenu koji djelomično ‘kopira’ izgled jezera, a u jednom svom dijelu ima suhi filter i pregrađeno područje s regeneracijskim biljem i raslinjem, tako da bez dodavanja ikakvih kemikalija uvijek ima kristalno čistu vodu. I ovaj bazen, kao i tisuću takvih diljem Europe, projektira slovenska projektantska tvrtka ‘Lumil’, koja je već izradila i idejno rješenje te vizualizaciju.

Pregradski bazen bit će površine 1500 četvornih metara, imat će pješčanu plažu koja će se u blagom nagibu spuštati prema bazenu, veliko područje za neplivače dubine 1,35m te područje za plivače dubine 2,5m na kojem će biti i mogućnost postavljanja triju plivačkih staza. Uz to, imat će drvene platoe i molove za sunčanje, dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku te dva objekta: jedan za ugostiteljske usluge, a drugi za garderobe, recepciju, sanitarije te prostoriju za prvu pomoć, piše Zagorski list.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je izgradnja ovakvog modernog biološkog bazena, zapravo, nastavak prekinute pregradske tradicije. Naime, ovaj će se bazen graditi na mjestu gdje je i nekad bio gradski bazen.

– Pregrada je nekad imala bazen koji je napravljen četrdesetih godina prošlog stoljeća i bio je u funkciji negdje do početka sedamdesetih. Mi sada na toj lokaciji, iza zgrade nekadašnjeg Doma zdravlja, uz potok Kosteljinu, planiramo izgraditi jedan biološki, odnosno, eko bazen. Dakako, uredit će se i čitavo to područje, što uključuje izgradnju sportskih sadržaja, ugostiteljskih sadržaja i puno zelenila – rekao je Vešligaj za Zagorski list.

Obzirom da je riječ o investiciji koja premašuje trenutne gradske proračunske mogućnosti, Grad Pregrada ovaj će projekt, zajedno s nekim od susjednih slovenskih jedinica lokalne samouprave, prijaviti na natječaj EU fondova.

– Vrijednost čitavog projekta je oko 1,2 milijuna eura, a očekujemo sufinanciranje u iznosu od 85 posto, no i ostalih 15 posto bi u većoj mjeri financirali iz raznih domaćih fondova, tako da se gotovo cijela investicija može pokriti bespovratnim sredstvima. Natječaj za EU sufinanciranje ovakvih projekata će se otvoriti negdje u lipnju, a mi ćemo do tada imati izrađenu kompletnu dokumentaciju, tako da ćemo biti spremni za prijavu – rekao je gradonačelnik Vešligaj te napomenu kako bi sama izgradnja, odnosno, izvođenje radova, trebala trajati od 6 do najviše dvanaest mjeseci.