Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Zagrebačka tvrtka WePark osmislila rješenje za prometne gužve

Efikasno upravljanje slobodnim parkirnim mjestima uz pomoć aplikacije povezane s parkirnim uređajem najavljeno u Tehnološkom parku Zagreb piše portal Poslovni.hr

Zagrebačka tvrtka WePark osmislila je rješenje za prometne gužve – aplikaciju koja može pronaći, rezervirati i platiti slobodno parkirno mjesto. Do ideje su došli, u razgovoru za Poslovni dnevnik ispričao je vlasnik tvrtke Karlo Starčević, zahvaljujući svakodnevnim problemima s pronalaženjem slobodnog parkinga u Zagrebu. Pomogao je, kaže, i podatak iz istraživanja diplomskog rada posvećenog navedenom problemu iz 2015. godine koji ukazuje da u Zagrebu zapravo nedostaje više od 16 tisuća parkirnih mjesta.

“Motivirao nas je i nedostatak modernog digitalnog iskustva u pronalaženju, rezerviranju i plaćanju parkinga. K tome, nismo željeli zaboraviti ni prilagodbu novim ekološkim trendovima, pa ćemo na našim odabranim parkinzima omogućiti i punionice za električna vozila. Sve navedeno pridonijet će smanjenju prometnih gužvi, buke i onečišćenja zraka”, kazao je Starčević.

Za realizaciju ideje bila je potrebna godina dana i trenutno je proizvodni proces pri kraju, a s komercijalizacijom su krenuli sredinom studenog. WeParkov uređaj za pametni parking koji detektira broj i lokaciju slobodnih parkirnih mjesta do sada je implementiran nedaleko zagrebačkog Kvaternikovog trga i uskoro će se postaviti na još šest lokacija. “Uređaj proizvode partneri iz tvrtke Bytelab prema našem dizajnu i ideji. Tijekom razdoblja testnog korištenja najveći fokusirat ćemo se na korisničko iskustvo, odnosno sugestije i potrebe krajnjih korisnika. Nakon pokretanja poslovanja u Zagrebu planiramo se proširiti u druge gradove u Hrvatskoj ali i regiji”, dodao je.

Zanimalo nas je po čemu se njihov proizvod razlikuje od ostalih na tržištu. Starčević ističe da je jednostavnost korištenja njihova najbolja karakteristika, kako za korisnike tako i za partnere, odnosno vlasnike parking lokacije. “Sustav je proširiv i fleksibilan te će u budućnosti, osim trenutne dodane usluge punjenja električnih vozila, pružati i druge mogućnosti. Trenutno smo koncentrirani na razvoj WePark rješenja kao najboljeg digitalnog iskustva za svakog vozača u gradu, a sasvim sigurno ćemo se okrenuti i novim projektima vezanima za Smart City ekosustav”, pojasnio je Starčević.

Što se tiče konkurencije, u njihovom poslovnom modelu, ističe, mnogi od tih subjekata zapravo mogu biti partneri,. “Međunarodna konkurencija poznaje slične modele temeljene na poslovnom modelu dijeljene ekonomije, pa se naporno spremamo za izlazak na strana tržišta i natjecanje u kojem će korisnici moći izabrati najvišu vrijednost za njihov novac. Vjerujemo kako će naš odabrani moto postati stvarnost uskoro te možemo pozdraviti javnost s najljepšim željama za svakog vozača: WePark – park with smile!”, poručio je na kraju.