fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

21.-24.7. R ZNAČI REGGAE

Ovogodišnje, 10.festivalsko izdanje otvoreno je 7.7. u Ljetnom kinu Cres, a nastavlja se u Puli, na 14.Seasplash festivalu. U okviru FilmSplash programa, u ekskluzivnoj DORF selekciji „R znači reggae“ biti će prikazana 4 filma a Don Lettsu će u Puli biti dodijeljena DORF nagrada za životno djelo, te će i nastupiti na Seasplash Festivalu. Filmovi će se projicirati u večernjim satima, od 20-23h, u prirodno klimatiziranim tunelima tvrđave Punta Christo.

U četvrtak,21.7. će biti premijerno prikazan film Vizija raja Lee Scratch Perryja (LEE SCRATCH PERRY’S VISION OF PARADISE), autora Volkera Schanera (Njemačka). Radi se o dugometražnom dokumentarnom filmu koji prati genijalnog producenta i autora, čija uloga u svjetskoj reggae/dub revoluciji je prevelika – od Bob Marleya preko Mad Professora do Beastie Boysa. Hrabrost, inovativnost i osjećaj za eksperiment, u karijeri koja obuhvaća stotinu albuma, u ovom filmu približavaju svijet u kojem ekscentrični Lee Perry stvara i oduševljava.

Još jedan gost festivala je i Kalbata, kultni izraelski producent i pionir bass zvuka, čiji film „Congo beat the drum“, autora Ariela Tagara (Izrael) ćemo gledati u petak, 22.7. Nakon hrvatske premijere filma o nastajanju istoimenog albuma popričati ćemo sa autorom i pogledati nastup Kalbate na festivalu.

Treći dan je posvećen još jednom punk/reggae velikanu – Donu Lettsu, koji će nastupiti na Seasplash Festivalu i tamo primiti DORF nagradu za životno djelo. Za vrijeme trajanja festivala moći ćete pogledati film o George Clintonu te porazgovarati sa autorom. Nagradu je izradio Boris Sekulić, mladi kipar iz Osijeka.

U nedjelju je na programu film I am the Gorgon, autora Diggory Kenricka (Velika Britanija). Glazbeni dokumentarac iz 2013.godine o jamajkanskom producentu Bunny Leeju, u glavnim ulogama ima legendarne U Roy, Horace Andy, Lee scratch Perry, Sly and Robbie, Johnny Clarke, John Holt i predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje roots reggaea…Narator je Dennis Alcapone, a film ima engleski titl. Hrvatska premijera.

 

Detaljnije o filmovima i rasporedu pratite na stranici www.seasplash-festival.com

 

RASPORED DORF NA SEASPLASH FESTIVALU 2016

21.7. (ČETVRTAK) @Punta Christo Pula

Lee Scratch Perry Visions Of Paradise (Volker Schaner, 2015)

 

22.7. (PETAK) @Punta Christo Pula

Congo Beat The Drum (Ariel Tagar, 2014)

+ Q&A

 

23.7. (SUBOTA) @Punta Christo Pula

Dr.Funkenstein (Don Letts, 2006)

+ Q&A

+ uručivanje nagrade Don Lettsu

 

24.7. (NEDJELJA) @Punta Christo Pula

I Am The Gorgon (Diggory Kenrick, 2013)

 

DON LETTS INFO

Cijenjeni londonski autor impresivnog niza dokumentarnih glazbenih filmova, a bavi se glazbom, sudjelovao je na raznim projektima – od igranih filmova (sa Jonathan Demmeom…) preko serija za TV diljem svijeta, autor je više od 350 video spotova (Pretenders, Pogues, Clash, Bob Marley…), bio je manager i suradnik niza sjajnih britanskih punk i post-punk perjanica (The Slits, Public Image, The Clash). Njegovi radovi prikazani su u brojnim muzejima suvremenih umjetnosti, na festivalima diljem svijeta, a dobitnik je i nagrade Grammy 2003. godine za film „Westway to the world“ o legendarnim The Clash.

Posebno mjesto u njegovoj biografiji pripada reggae, odnosno dub muzici. Od samih početaka bavljenja glazbom, od 1977. kada je svojim roots-reggae setovima u prvom punk klubu Roxy utjecao na glazbeno razmišljanje i izražavanje cijele generacije talentiranih mladih glazbenika, a što je dokumentirano u njegovom prvom filmu „Punk Rock Movie“, snimljenom na Super-8 mm kameri, koji je danas važan dokument vremena u kojem se počela događati Pobuna. U tom vremenu poseban doprinos dao je radom sa svojim bandom Basement Five, te suradnjom sa kultnim Trouble Funk. Sredinom 80-ih sudjelovao je u projektu Mick Jonesa Big Audio Dynamite, a onda početkom 90-ih osniva Screaming Target, o kojem su kritičari ispisali hrpe pohvala. U zadnje vrijeme nastupa kao Dub Cartel Sound System, zajedno sa Dan Donovanom iz B.A.D., i to u raznim prilikama, od nastupa sa Fatboy Slimom, preko Glastonburyja, pa do Adidasovih promotivnih zabava. Suradnja sa Dreadzone i remixi koje je napravio sa Donovanom, poslužili su kao uvod u sjajne kompilacije‘Time Warp Dub Clash’ (Island Records)  ‘Dread Meets The Punk Rockers Uptown’ , ‘Don Letts presents: The Mighty Trojan Sound’ ili ‘Dread Meets B-Boy Downtown’.

Početkom 2007 objavio je autobiografiju ‘Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers’.

Don Letts je u ožujku 2008. bio na Festivalu DORF u Vinkovcima, te nastupio u KSETu, a u Puli će na Seasplashu ponovo približiti svu čaroliju svojih filmova i nastupa uživo.

Autor DORF nagrade Don Lettsu za životno djelo je Boris Sekulić, nagrađivani mladi kipar iz Osijeka

IZABRANA FILMOGRAFIJA

2012 Subculture – serijal od 6 kratkih filmova o teenagerskoj subkulturi, fokusiran na stil i glazbu

2011 Rock’n’roll Exposed: The Photography of Bob Gruen – legendarni fotograf, koji je zaslužan za neke od najvažnijih rock and roll fotografija svih vremena

2010 Strummerville – film o dobrotvornoj fondaciji pokrenutoj na temeljima u koje je Strummer vjerovao

2009 Carnival! – slavlje multikulturnog Londona, prikaz kultnog Notting Hill karnevala, najveće ulične zabave u Europi

2008 The Clash Live:Revolution Rock – koncertni snimci kultnog banda, film prikazan i na DORF 2008

2007 ‘Soul Britannia’ (60 mins BBC) – serija o utjecaju crne glazbe u Velikoj Britaniji I promjeni njenog kulturnog identiteta (sadrži Soul to Soul’s Jazzie B, Norman Jay, Amy Winehouse, Massive Attack’s Daddy G, Mica Paris, Omar, Roots Manuva, Goldie, Skinnyman, Joss Stone…)

2006  “The Good The Bad and The Queen’ (50mins)  – koncertni film o novom projektu Damona Albarna (s Paul Simonon ex-Clash, Simon Tong ex- Verve i Tony Allen ex- Fela Kuti)

2006 ‘Tales Of Dr. Funkenstein’:  George Clinton (60 mins BBC4) – priča o legendarnom Georgu Clintonu, osnivaču P-Funka

‘Rock It To Rio’:  (60 mins Ch4) – turneja sa Franz Ferdinand po Južnoj Americi, sa Bono Voxom

‘All Mod Cons’ (40mins) – priča o istoimenom albumu grupe The Jam

2005 ‘PUNK: Attitude’ (90 min) – pd Jerry Lee Lewisa do Nirvane film stavlja punk u kontekst nadolazeće potrošačke kulture..Dobitnik nagrade na Melbourne Film Festivalu I londonskom Raindanceu.

2005 ‘The Brother From Another Planet’ (60min. BBC2) – priča o Sun Ra, jednom od najzanimljivijih jazz muzičara ikad.

2004 ‘One Love’ (90 min., sa R. Elgood) – prikazan u Cannesu, u filmu glumi sin Bob Marleya.

2003 ‘The Revolution Will Not Be Televised: The Story of Gil Scott-Heron (BBC2 60 min. doc). – priča o kultnom pioniru rap glazbe, jednom od najutjecajnijih na hip-hop generacije.

2001 ‘The Hundred Greatest Number One’s’ (Ch4). – priča o 100 najboljih singlova na top-ljestvicama, od 50-ih do danas

1999 ‘Westway To The World’ (82 min. doc BBC2). – višestruko nagrađena priča o The Clash, prikazana I na HRT

1998 ‘Return of the Super Ape’  (Ch4/30 min doc). – o legendarnom producentu I glazbeniku Lee ‘Scratch’ Perryju

1997 ‘Dancehall Queen’ (90 min.film).- snimljen na Jamajci, bio je najduže prikazivani film u kinima diljem Jamajke, postavio box-office rekorde koje do danas nitko nije nadmašio